(157)

En halv gul sol

ljudbok


Olanna och Kainene Ă€r sĂ„ olika som tvĂ„ tvillingsystrar kan bli. Olanna har Ă€rvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig till vĂ€n med alla. Kainene Ă€r sluten och hĂ„rd och bestĂ€mmer sig tidigt för att gĂ„ i sin vĂ€lbestĂ€llda faders fotspĂ„r och bli affĂ€rskvinna. Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförĂ€lskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick pĂ„ att bilda familj till skillnad frĂ„n Olanna som flyttar ihop med sin stora kĂ€rlek, Odenigbo och fĂ„r en dotter, Baby. Hos Odenigbo möter vi ocksĂ„ hans unge tjĂ€nare Ugwu, en fattig pojke frĂ„n landet som i ung Ă„lder visar att han har huvudet pĂ„ skaft och behandlas som en i familjen. Men det Ă€r svĂ„ra tider i Nigeria Ă€ven för de privilegierade och nĂ€r kriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvĂ€rda hĂ€ndelser som sliter sönder deras liv. Hem och familj splittras, Ugwu blir tillfĂ„ngatagen och tvingad att gĂ„ ut i strid, Olanna och Richard söker tröst hos varandra och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid. En halv gul sol skildrar med nĂ€rvaro och intensitet livet för ett antal mĂ€nniskor i fred och krig i Afrika – en stor roman som lĂ€mnar starkt avtryck. Boken har nominerats till Orangepriset, ett av den engelsksprĂ„kiga litteraturens mest prestigefyllda pris. ”En milstolpe som med sin precisa prosa uttrycker varje nyans. Det finns en ovanlig kĂ€nslomĂ€ssig sanning i sexscenerna, frĂ„n Ugwus tonĂ„rsupplevelser, det vuxna parets passion till det fruktansvĂ€rda i vĂ„ldtĂ€kter.”The Guardian”Vackert skriven och till brĂ€dden fylld med liv, En halv gul sol Ă€r en enastĂ„ende roman.”Joyce Carol Oates“FrĂ„n första sidan skapas ett starkt band mellan lĂ€saren och Ugwu
 Adichie har lyckats skriva ett krĂ€vande och kĂ€nsligt epos om ett fruktansvĂ€rt inbördeskrig
”Booklist


UpplÀsare: Siham Shurafa
LĂ€ngd:

4.2

157 recensioner

Alva

2023-12-10

Intressant och viktig lÀsning

Mimmi

2023-12-09

För mig en vÀldigt seg berÀttelse. Hade hört mycket gott om boken och ville ta mig igenom den, men behövde vÀnda mig till ljudbok för att nÄ i mÄl. Intressant skildring och fint sprÄk, men som sagt seg.

Hans

2023-10-19

Mycket intressant och fÀngslande skildring av nÄgra mÀnniskors liv före och under Biafrakriget. Fina skildringar av kÀrlek, lÀngtan, oro och sorg. Ger en förstÄelse för bakgrunden till kriget.