(270)

En ensam plats

ljudbok och e-bok


Det Àr vÄren 2016 och efter Augustpriset till romanen Liv till varje pris tvÄ Är tidigare har Kristina Sandberg blivit en av landets mest efterfrÄgade författare. Hon vet att hon mÄste ta vara pÄ den hÀr tiden fast hon börjar kÀnna sig pÄ bristningsgrÀnsen. Och sÄ Àr det den dÀr smÀrtan, en vÀrk som strÄlar frÄn bröstet ut i armen, handen domnar. Men hon skjuter upp mammografitiden, det Àr ju sÄ mycket som ska göras först, texter som ska skrivas, resan med familjen till Cornwall, och sÄ Àr hon inbjuden till Bergmanveckan pÄ FÄrö. Hon befinner sig i ett slags utmattningens frenesi, men vet att hon snart ska fÄ vara ledig.

SÄ kommer ett samtal. Hennes pappa har dött. Han har hittats pÄ golvet i sitt hus i Moliden. Och strax efter detta kommer hennes egen dom: aggressiv bröstcancer, tre tumörer, en stor och tvÄ smÄ. Livet vÀnds till att handla om förlust, om sorg, om kroppens skörhet och skrÀcken att dö frÄn sina barn.

Kristina Sandbergs sjÀlvbiografiska skildring av denna tid Àr en stark, djupt gripande och intrÀngande text. Den blickar ocksÄ tillbaka pÄ uppvÀxten i 1970-talets Sundsvall. PÄ trÄdarna bakÄt i slÀkten och allt som gÄr förlorat nÀr hon tillsammans med sin syster mÄste sÀlja det som ocksÄ varit faderns förÀldrahem. Men framför allt handlar det om hur cancersjukdomen placerar henne pÄ en mycket ensam plats. DÀr andras bemötande och tystnader drabbar, dÀr orden inte nÄr fram.


UpplÀsare: Ellen Jelinek
LĂ€ngd:

3.8

270 recensioner

Fru

2022-05-22

Gav mej nya synvinklar.

Tara

2022-01-06

Det var bra bok men kunde vara lite kortare, det fanns upprepningar mÄnga gÄnger.

Annika

2021-09-16

Viktig och bra berÀttelse.