(222)

Ahmad, Evin/En dag ska jag bygga ett slott Ljudbok

ljudbok


En helhet som brinner"

P1

Det rĂ„der ingen tvekan om att Evin Ahmad har bĂ„de sprĂ„klig förmĂ„ga och kritisk blick. ”

SVD

FrÄn tugget pÄ bÀnkarna i Akalla, adidasbyxor och falska Raybans frÄn Alanya, till den fina dramahögskolan pÄ ValhallavÀgen i Stockholm, dÀr man gör andningsövningar och fÄr massage. DÀr man mikrar gammalt kaffe för att man har sÄ »dÄligt med pengar«, men bor i bostadsrÀtt i innerstan, diskuterar maktordningar och passar pÄ andras ordval.

Det Àr en berÀttelse om att bli konstnÀr och att vara en ung konstnÀr i vÄr samtid. Om att navigera mellan skuld och arv, vÀlja mellan olika sorters svek, ta hand om sin begÄvning. I texterna finns en explosiv energi, bÄde ilska och eufori, och en sorg över allt som redan gÄtt förlorat.

Evin Ahmads skönlitterÀra debut Àr hÄrt slÄende dikt om resa och rörelse. FrÄn en plats till en annan, en Älder till en annan, en framtid till en annan.

Evin Ahmad (f. 1990) har pĂ„ kort tid etablerat sig som en av vĂ„ra bĂ€sta unga skĂ„despelare. Hon filmdebuterade i ”Ett öga rött” 2007, gick ut Stockholms dramatiska högskola 2015 och hyllades för sin examensmonolog ”Bangaren”. Idag tillhör hon den fasta ensemblen pĂ„ Folkteatern i Göteborg, dĂ€r hon bland annat uppmĂ€rksammats för sin tolkning av Marie Antoinette.

En helhet som brinner"

P1

Mycket hjÀrta. HÀr fÄr sig stereotyperna en rejÀl omgÄng

DN

Ett berg av talang

KvÀllsposten

En begÄvning utöver det vanliga

Expressen

I en tid, som Àlskar entydighet, och skyr det paradoxala, pratar vi gÀrna om lÀggningar, diagnoser och livsstilsval. Vi vill ha hjÀltarna och offren. Arg emoji eller hjÀrtan. Men jaget i Evin Ahmads roman Àr allt annat Àn entydigt. TvÀrtom lever hon mitt i en kollision av lÀngtan, brist, förmÄga, val, arv och slump som jag skulle kalla en belÀgenhet. Att gÄ nÄgon till mötes dÀr Àr ingenting man gör med mingelvin handen. Men det Àr ju dit vi mÄste, om vi pÄ riktigt ska förstÄ.

GP

Det rÄder ingen tvekan om att Evin Ahmad har bÄde sprÄklig förmÄga och kritisk blick.

SVD

IstÀllet för en linjÀr intrig presenteras vi för flyktiga men betydelsefulla livsepisoder som flyter in i varandra och som bygger upp en fint sammansatt historia.

BLT

SkÄdespelerskan Evin Ahmads debutbok Àr ett flöde av tankar som fastnar perfekt pÄ pappret. En resa mellan ord och platser - mellan vÀrldar och fördomar. Om att vara fri och samtidigt fast i en och samma roll.

Fokus



4.3

222 recensioner

M

2024-02-27

StrÀcklyssnade med 100 procent uppmÀrksamhet. Fin, unik och klok. Blatte eller ej, denna Àr ÀlskvÀrd oavsett.

Amanda

2024-01-26

JĂ€ttebra

Anonym

2023-05-29

Fantastiskt