(228)

Emma

ljudbok och e-bok


Mr Knightley skakade pĂ„ huvudet. Fadern svarade i tillgiven ton: Ӂh, min kĂ€ra Emma! Om du Ă€ndĂ„ inte vore sĂ„ skicklig pĂ„ att smida Ă€ktenskapsplaner. SnĂ€lla du, lĂ„t bli sĂ„dant i fortsĂ€ttningen.””Jag lovar att jag inte ska Ă€gna mig Ă„t det för egen del, pappa, men jag mĂ„ste verkligen fĂ„ tĂ€nka pĂ„ andra. Det Ă€r det roligaste jag vet!

”Jag ska ha en hjĂ€ltinna som ingen utom jag kommer att tycka sĂ€rskilt mycket om”, skrev Jane Austen om sin roman Emma, som av mĂ„nga anses vara hennes frĂ€msta roman. Det Ă€r pĂ„ en gĂ„ng en kĂ€rlekshistoria, en komedi om vem som ska fĂ„ vem och en berĂ€ttelse full av gĂ„tor. Överklassflickan Emma försöker para ihop sin vĂ€ninna med byns unge kyrkoherde, som i sin tur blir intresserad av Emma, men det Ă€r Emmas betydligt Ă€ldre granne och mentor, Mr Knightley, som vĂ€cker hennes kĂ€rlek. Det har lĂ€saren insett lĂ„ngt innan Emma sjĂ€lv har gjort det, men spĂ€nningen hĂ„lls vid liv Ă€nda till slutet. Ska de fĂ„ varandra? Och vad ska Emmas bortskĂ€mde och dominerande far ta sig för om hon gifter sig?Emma utgavs pĂ„ svenska första gĂ„ngen 1857. DĂ„ hette den Emma: eller talangen att uppgöra partier för sina vĂ€nner och enligt tidens sed angavs inte översĂ€ttarens namn. 1956 översattes romanen av Sonja Bergvall, men nu Ă€r det dags för en ny översĂ€ttning. Den Ă€r gjord av Rose-Marie Nielsen, en av Sveriges skickligaste och mest erfarna översĂ€ttare.- Det Ă€r roligt att försöka göra en översĂ€ttning som mĂ„ste vara trogen originalet samtidigt som den ska kunna lĂ€sas och förstĂ„s idag, en sprĂ„klig balansgĂ„ng, sĂ€ger Rose-Marie Nielsen. Austen hade ett sprĂ„k som skiljer sig mycket frĂ„n dagens engelska, och de gamla översĂ€ttningarna Ă€r ganska snĂ„riga att lĂ€sa, eftersom översĂ€ttningar mĂ€rkligt nog ofta Ă„ldras fortare Ă€n originalet. Andra svĂ„righeter hos Austen kan vara syftningarna, vem avses i respektive sammanhang, och nĂ„got som engelskan slipper men vi mĂ„ste ta stĂ€llning till i vĂ„rt sprĂ„k, nĂ€mligen tilltalet du eller ni, nog sĂ„ svĂ„rt i ett klassamhĂ€lle som det tidiga artonhundratalets England.


UpplÀsare: Agneta Ekmanner
LĂ€ngd:

3.9

228 recensioner

Elin

2023-07-22

Lite lÄngdragen

Sanna

2023-06-26

Jag lÀngtade hela boken efter innerligare kÀnslobeskrivningar, mer djupgÄende detaljer och jag tÀnkte att snart kommer nog nÄgot som skaver, nÄgot som bryter av korrektheten, men det kom aldrig.

Elin

2023-02-03

HÀrlig bok, men för mycket detaljer och hade sett mer utrymme för kÀnslor frÄn Emmas sida gÀllande Mr Mcknight. Lite klent..saknade mer av bröllopetet och livet efterÄt.