(66)

Emigrationen till Amerika

ljudbok och e-bok


Under 1800-talets andra hĂ€lft och början av 1900-talet lĂ€mnade 1,2 miljoner svenskar landet för att söka sig en framtid i USA. De allra flesta vĂ„gade den lĂ„nga resan för att förbĂ€ttra sina ekonomiska villkor, men för mĂ„nga hĂ€grade ocksĂ„ ett liv i frihet frĂ„n tvĂ„ng och överhet. Emigrationen till Amerika Ă€r berĂ€ttelsen om den största folkomflyttningen i Sveriges historia. Om drömmar som förverkligades och drömmar som krossades. Vi möter mĂ€n och kvinnor som gjorde verklighet av sina visioner och inspirerade allt fler att följa i deras fotspĂ„r – men ocksĂ„ utvandrare med mer obemĂ€rkta öden. Vi reser till jordbruksbygderna i Minnesota och Wisconsin, och till Chicago, den snabbvĂ€xande staden som lockar och förför.

Författaren Tomas Blom vÀver in mÄnga trÄdar i sin fÀrgstarka skildring av en omvÀlvande tid som gett stoff till litterÀra och filmiska storverk. En tid som aldrig upphör att fascinera svenskar och svenskÀttlingar pÄ bÄda sidor Atlanten.



3.9

66 recensioner

Siw

2022-05-22

Bra upplÀst

Kristina

2022-04-07

Kort och koncist bok om de som emigrerade till Amerika, frĂ„n 1600-talet och framĂ„t. Intressant lĂ€sning om hur det lilla landet Amerika byggdes upp av immigranter, till det stora USA. Var och varför svenskar bosatte dĂ€r de gjorde. LĂ€saren fĂ„r ta del av kĂ€nda svenskar som blev ett namn ”over there”, och hur Sverige har blivit pĂ„verkade av den amerikanska kulturen fram till i dag. Boken passar bra för alla som Ă€r intresserad av historia och dĂ„ gĂ€rna om den stora emigrationen.