(20)

Elefantens torn

ljudbok


Cimmeriern klÀttrade försiktigt ned pÄ insidan och drog sitt svÀrd. Han skakade av nervositet av att stÄ utan skydd i det nakna stjÀrnljuset och han rörde sig snabbt lÀngs murens skugga tills han kom i höjd med de buskar han noterat. Hukande rusade han snabbt mot dem och snubblade nÀstan pÄ en kropp som lÄg i kanten av buskaget. En snabb titt Ät höger och vÀnster försÀkrade honom att inga fiender var i nÀrheten och han böjde sig ner för att undersöka. Trots det dunkla stjÀrnljuset kunde hans trÀnade ögon se en vÀlbyggd man i silverglÀnsande rustning och en hjÀlm prydd med mÀrket av Zamoras kungliga vakter. En sköld och ett spjut lÄg vid hans sida och det gick snabbt att se att vakten blivit strypt. Barbaren tittade sig osÀkert omkring.

Han anstrÀngde sina ögon i mörkret och tyckte sig se en rörelse genom buskarna vid muren. Med svÀrdet draget smög han sig tyst nÀrmare, tyst som en panter i natten. Cimmeriern uppfattade en stor kropp intill muren och var lÀttad över att det var nÄgot mÀnskligt. DÄ snurrade mannen snabbt runt med en flÀmtning och höjde nÀven till ett slag, men stannade mitt i rörelsen nÀr stjÀrnljuset glimmade till i cimmerierns svÀrd. Under ett spÀnt ögonblick stirrade de tyst pÄ varandra, redo för vad som Àn skulle hÀnda.

"Du Àr ingen vakt", vÀste frÀmlingen till slut. "Du Àr en tjuv som jag."

"Och vem Àr du?" viskade cimmeriern misstÀnksamt.

"Taurus frÄn Nemedia."

Cimmeriern sÀnkte sitt svÀrd.

"Jag har hört talas om dig. Man kallar dig tjuvarnas prins."

Ett lÄgt skratt kom till svar. Taurus var lika lÄng som cimmeriern och tyngre. Han hade en stor fet mage men varje rörelse var smidig med en diskret kraft som ocksÄ avspeglades i hans ögon. Han var barfota och bar pÄ ett hoprullat lÄngt rep med knutar.

"Vem Àr du?" viskade han.

"Conan frÄn Cimmeria. Jag har kommit för att stjÀla Yaras juvel, den som folket kallar Elefantens hjÀrta."

* * *

Robert E Howard började i slutet av 1920-talet blanda fantasy, skrĂ€ck och mytologi med action. romans, svĂ€rdsstrider och magi – det som senare kom att bli fantasy-genren "sword and sorcery". Howard skrev totalt cirka tjugo berĂ€ttelser om Conan. Dessa publiceras nu i Krönikan om Hyboria.

* * *

Detta Àr den tredje av berÀttelserna om Conan (enligt Dale Rippkes kronologi) första gÄngen publicerad 1933 i tidningen Weird Tales.

* * *

Musik av David Fesliyan (www.fesliyanstudios.com)

Ljudeffekter frÄn Freesound.org av ivolipa, florianreichelt, digifishmusic, craigsmith, carlito62, angel-perez-grandi, tobiasludwig, ogsoundfx


UpplÀsare: Magnus Tyrgrim
LĂ€ngd:

3.8

20 recensioner

Peter

2022-10-02

Conan barbaren Àr en klassiker.