(74)

Ekvilibrium : om sambandet mellan kreativitet och galenskap

ljudbok och e-bok


FrÄgan om det galna geniet har varit intensivt omdiskuterad i flera tusen Är. Men genom den banbrytande forskning som Simon Kyaga och hans kollegor har gjort vid Karolinska institutet kan sambandet nu bekrÀftas. Det handlar om tvÄ sidor av samma mynt. De personlighetsdrag som vi förknippar med det galna och annorlunda visar sig inte bara vara associerade med psykisk sjukdom och neuropsykiatrisk diagnostik, utan har Àven banat vÀg för vad vi förknippar med samhÀllets högst vÀrderade sidor: konstnÀrliga uttryck, musikalitet, entreprenörskap, vissa typer av ledarskap och tekniska framsteg.

För att en mĂ€nniska ska lyckas inom ett kreativt fĂ€lt krĂ€vs en inre jĂ€mvikt, ett ekvilibrium, dĂ€r ett strĂ„k av galenskap matchas av förmĂ„gan att planera, analysera och genomföra. I boken Ekvilibirum visar författarna hur nĂ„gra av vĂ€rldens mest betydande framsteg har formats av personer med mer eller mindre starka drag av bipolaritet, schizofreni, autism och adhd. Ofta Ă€r det syskon och andra nĂ€ra slĂ€ktingar till patienter som stĂ„r för nyskapandet – genom att ha mildare drag av det som kan ge en diagnos. Det som ligger bakom kreativiteten Ă€r drivet, associationsförmĂ„gan och öppenheten för det ovĂ€ntade. Och det Ă€r nĂ„got vi alla kan lĂ€ra oss att bejaka.



4.2

74 recensioner

Otilia

2023-01-18

Otroligt intressant!

Mami

2022-12-30

Vilken bra forskning! Att bevisa att kreativitet ofta har med psykisk sjukdom att göra, att nÀra slÀkt har kreativa yrken Mycket intressant att fÄ mer förstÄelse för adhd autism mm Jag tyckte om att höra nÀr olika mÀnniskor levde , det Àr ju ingen skönlitterÀr bok Ska lyssna pÄ den igen senare

Robert

2022-10-07

Genialt