(150)

Ek

ljudbok och e-bok


MÅNGA MISTE LIVET NÄR REGALSKEPPET VASA FÖRLISTE.

NU VILL NÅGON ATT FLER SKA DÖ


»En av Ärets bÀsta svenska deckare.« Bengt Eriksson, Deckarlogg

»Höll mig i ett jÀrngrepp frÄn början till slut.« Bokprataren

»Frida Andersson Johansson visar med Ek att svenskskriven skrÀck Àr en genre att rÀkna med och att hon Àr beredd att ta tÀten.« Johannas deckarhörna

1625. Nio ekar förs pÄ slÀdar över MÀlarens is. De har fÀllts för att anvÀndas i bygget av rikets nya stridsskepp, Vasa. PÄ en av slÀdarna vilar liket efter en man, ett offer för de olyckor som tycks följa i de nio ekarnas vÀg.

I en lÄda i Vasamuseets magasin i Stockholm förvaras en skulptur snidad i ek frÄn MÀlardalen. Disa Kassman och hennes unge kollega Greger Andersson fÄr i uppdrag att restaurera den trasiga skulpturen som haft formen av en vildman. Disa försöker balansera sitt jobb pÄ Vasamuseet med en Àlskarinna, en hjÀlpbehövande make och sjuka förÀldrar. Men stressen hon kÀnner inför restaureringsarbetet Àr inte normal. Det dröjer inte lÀnge förrÀn hon blir som besatt av skulpturen.

NÀr flera otÀcka hÀndelser intrÀffar pÄ museet vÀxer pressen. En vakt försvinner spÄrlöst och finska turister gör ett makabert fynd i en av utstÀllningsmontrarna. Ombord pÄ Vasa hittas blod. Disa litar inte lÀngre pÄ sig sjÀlv, Greger Àr rÀdd för sina egna tankar. Och i skogen vid MÀlaren börjar nio döda ekar grönska mitt i vintern.

MĂ„nga miste livet dĂ„ Vasa sjönk. Nu vill nĂ„gon att fler ska dö 

FRIDA ANDERSSON JOHANSSON [f. 1975] Àr litteraturvetare och journalist. Hon bor med man och tvÄ barn i ett radhus i Segeltorp söder om Stockholm.

»En vÀlskriven skrÀckis, i en miljö som förhöjer lÀsupplevelsen ytterligare. Betyg: 4 av 5!« LÀsa och lyssna

»Letar du en spÀnnande berÀttelse som tar en historisk hÀndelse och ger den egen, övernaturlig twist tycker jag verkligen att du ska kolla upp Ek!« Vargnatts bokhylla

»Ett mysterium att uppslukas av.« Bokhyllan i skuggan


UpplÀsare: Gunilla Leining
LĂ€ngd:

3.5

150 recensioner

Jonatan

2021-10-29

Som en tidig Stephen King-bok. Klart lÀsvÀrd!

Bo

2021-09-07

Ok men inte mer. Att lÀsa om Wasa var det som gjorde boken lÀsvÀrd

Zizi

2021-02-09

Inte i min smak alls! KĂ€nns som en tonĂ„rsbok men inte Ă€ndĂ„ inte. SĂ„ osannolika dialoger, som att karaktĂ€rerna â€Ă¶verspelar”