(33)

Eileen

e-bok


»Gnistrande litteratur. Som fÄ andra lyckas Ottessa Moshfegh skildra livet som en trÄng och smutsig bur, och samtidigt fÄ mig att frusta av skratt.« Johanna Frid, DN

»Eileen Àr en romanhjÀltinna som saknar motstycke.« Anna Lundvik, Sydsvenskan

»Eileen Àr en hÀpnadsvÀckande roman, rakt igenom mörk och överraskande.« Washington Post

Det Àr inte mycket med julen som gör Eileen Dunlop sÀrskilt glad. Hon Àr en försynt men djupt bekymrad ung kvinna fÄngad mellan rollen som sin alkoholiserade pappas vÄrdare och ett dagjobb som sekreterare pÄ Moorehead, ett ungdomsfÀngelse för pojkar, fullt av sina egna vardagliga fasor. Eileen hÄller pÄ att förtÀras av bitterhet och sjÀlvförakt, och kompenserar sina dystra dagar med perversa fantasier och drömmar om att fly till storstaden. Samtidigt fyller hon sina nÀtter och helger med snattande och med att förfölja en fÀngelsevakt vid namn Randy.

NÀr den smarta, snygga och gladlynta Rebecca Saint John dyker upp som Mooreheads nya kurator blir Eileen hÀnförd och lyckas inte motstÄ det som till en början framstÄr som en mirakulös, knoppande vÀnskap. I en Hitchcockartad vÀndning drar hennes tillgivenhet för Rebecca slutligen in henne i ett brott som gÄr bortom hennes vildaste förestÀllningar.

OTTESSA MOSHFEGH Àr en amerikansk författare frÄn New England, vars noveller har publicerats i The Paris Review och The New Yorker och för vilka hon fÄtt flera priser. Eileen Àr hennes första roman, som hyllats unisont i den engelsksprÄkiga pressen. Boken har vunnit en PEN/Hemingway Award i kategorin »BÀsta debutroman« och nominerats till bÄde Man Booker Prize och National Book Critics Circle Award.

»Originell, modig, mÀsterlig.« The Guardian

»Fullmatad med vÀlformulerade meningar jag vill minnas. Moshfegh tar mig som lÀsare som gisslan.« Karenina.se