(24)

Döda löv

ljudbok och e-bok


"'Döda löv' är en roman med en suggestiv kraft, som bärs av en stor berättarglädje. Den är en ren hyllning till historieberättandet, ja, till fiktionen." Sveriges Radio, Kulturnytt

"Jag tycker ni ska ta och läsa den här boken. Varför? Jo, den är lika hemsk, rolig och mänskligt sentimental som hela den här osannolika tillvaron." UNT

När bluesartisten Nils pappa dör kan han inte komma till begravningen. Några veckor senare tar han sig ändå dit, till minnena av en ort han lämnade tjugofem år tidigare. Det är en magisk plats, By, med humleodlingar, gruvhål och originalen som bor där.

Men det är också där Nils möter sin gamla mamma igen, Gölu, som har ett särskilt förhållande till fjärilarna som kan kamouflera sig till döda löv.

Tom Malmquists "Döda löv" är en varm och egensinnig roman om att hitta hem.



4.0

24 recensioner

Nancy

2023-05-19

Mycket fin

Bengt

2023-04-18

Intressant med många olika personligheter

Totte

2021-11-10

Den tilltalade mig mycket inledningsvis, men sen tappar den mer och mer. Människorna Nils möter blir mest underliga krumelurer. Händelserna bara bitvis roande skrönor. Det djupare, fina budskapet är välbekant och inte särskilt övertygande. Samtidigt är väl i realiteten våra relationer så här anekdotiska och skugglika, men då har vi också i de flesta fall fysiska förnimmelser och upplevelser, som fördjupar helheten. Här räcker orden i boken inte till som fullgott substitut. De gestaltar inte tillräckligt. Men ändå en sympatisk bok, mycket väl inläst av Gerhard Hoberstorfer, och härligt att få lära mig vad döda löv är.