(230)

Dvärgen

ljudbok


Nu med förord av Petter Alexis Askergren.

Dagboksromanen Dvärgen från 1944 har kallats en studie i ondska och utspelar sig i en machiavellisk furstes hov i renässansens Italien. Huvudpersonen är en kärlekslös och illasinnad dvärg som bara känner glädje vid krig och död.

I Dvärgen konfronteras vi med ondskan inom oss . Precis som många andra böcker i Lagerkvists författarskap ses den som en kritik av det samtida Europas främlingsfientlighet och nazism och idag betraktas Dvärgen som ett av 1900-talets viktigaste verk. Det var också Pär Lagerkvists stora genombrott internationellt.



3.6

230 recensioner

Martin

2024-02-16

Inte att förakta över huvudtaget. Bara för att den läses i skolan betyder det inte att det är för barn. Förvånad över hur rolig Pärkan är. Man tänker mest att han ska prata om ångest men är vansinnigt rolig, nästan på samma Sätt som Söderberg.

Anonym

2023-10-22

Jag älskar böcker som får en att känna känslor, vare sig det är glädje eller ilska, i detta fall var det den andra. Jag avskyr huvudkaraktären, men det är ju det som är poängen. Hans sätt att se på världen och människor är så negativt. Dvärgen tror att fursten ser honom som hans höger hand eller någon riktigt viktig person av hovet men i verklighet så är han mer sedd på som en liten väskhund man matchar kläder med. Massor av mer tankar uppkom när jag lyssnade. Ska skriva en analys på denna och ser extremt fram emot det.

Dystopia

2022-05-12

Ingen favorit för mig. Handlar om en människa som verkar drivas av ett enormt självhat, något som han försöker dölja genom att försöka framstå som en narcissist.