(119)

Dune

e-bok


VINNARE AV HUGO AWARD & NEBULA AWARD

En av tidernas 100 mest inflytelserika romaner enligt BBC

Melange Àr det mest eftertraktade Àmnet i universum: en drog som kan förlÀnga mÀnniskors liv och berika det med ett multidimensionellt medvetande, det sista en förutsÀttning för navigering under interstellÀra rymdresor. Melange finns bara pÄ den karga ökenplaneten Arrakis.

NÀr kejsaren tar ifrÄn adelsfamiljen Harkonnen vasallskapet för att i stÀllet ge planeten i förlÀning till familjen Atreides slÄr Harkonnen tillbaka och mördar fursten Leto Atreides. Sonen Paul flyr ut i öknen med sin mor lady Jessica och de rÀddas frÄn att törsta ihjÀl av Arrakis ursprungsfolk. Paul mÄste vinna arrakisfolkets tillit innan han kan leda upproret mot familjen Harkonnen.

BerÀttelsen om kampen om herravÀldet över Arrakis Àr en storslagen och oavbrutet fÀngslande historia om makthunger, religion, svek, teknologisk övertro och begrÀnsade naturtillgÄngar. I svensk översÀttning av Gabriel Setterborg.

FRANK HERBERT [1920-1986] var en amerikansk science fiction-författare som publicerade sina första noveller pÄ 1950-talet. Dune, som utkom 1965, betraktas allmÀnt som en av de frÀmsta romanerna nÄgonsin i genren. Den belönades med bÄde The Hugo Award och The Nebula Award. Vintern 2020 har den nya, stort pÄkostade filmatiseringen av Dune premiÀr, i regi av Denis Villeneuve (Prisoners, Sicario).

»Kraftfull, övertygande, genialisk.« Robert A. Heinlein

»Lika fÀngslande i sin handling som i sina filosofiska vyer. Ett hÀpnadsvÀckande science fiction-fenomen.« Washington Post

»Dune Àr unik. Jag kan inte komma pÄ nÄgot annat att jÀmföra den med Àn Sagan om ringen.« Arthur C. Clarke



3.9

119 recensioner

Mikael

2023-02-13

Super! B

H

2022-06-19

TÀt och spÀnnande intrig i en hÄrd, originell vÀrld. Mer fantasy Àn sf. VÀldigt bra.

K

2022-01-26

En unik sci-fi, dessutom delvis svÄrlÀst och svÄrgripbar i formen med lÄnga ordflöden och filosofiska utlÀggningar. Intrigerna och maktkamperna Àr imponerande. Man fÄr verkligen inget till skÀnks i början och den kommer inte passa alla men den liknar inte heller mycket annat i genren.