(9)

Dumplings & annan dim sum

e-bok


"Recepten Ă€r sĂ„ pedagogiskt vĂ€lutformade att ocksĂ„ ganska oerfarna hemmakockar kan Ă„stadkomma storverk. 
 Dim sum betyder ungefĂ€r 'att vidröra hjĂ€rtat' och precis det lyckas Karin Lei utmĂ€rkt med. Jag har svĂ„rt att tĂ€nka mig en mer fullstĂ€ndig och smakfull kokbok Ă€n den hĂ€r om dim sum i alla dess varianter."

BTJ

Dim sum betyder ”att beröra hjĂ€rtat” pĂ„ kinesiska och bland rĂ€tterna finns nĂ„got för alla – frĂ„n olika fyllda dumplings, fluffiga Ă„ngade baos och friterade vĂ„rrullar till eggtarts och silkiga risnudelrullar. Att trĂ€ffas för yum cha, kantonesiska för att dricka te, handlar mycket om att umgĂ„s och samlas med familj och vĂ€nner och att dela pĂ„ olika rĂ€tter.

Dim sum Àlskas över hela vÀrlden. Det kantonesiska köket stÄr för de mest kÀnda varianterna, men genom Ären har andra regionala kök och streetfoodfavoriter inkluderats pÄ menyerna. Idag lÀr det finnas över tusen olika rÀtter som kan rÀknas som dim sum.

Boken innehÄller ett 50-tal recept pÄ klassiker som har gow (dumpling med rÀka), siumai (Ängad flÀskdumpling) och char siu bao (bao med flÀskfyllning). Du kan ocksÄ lÀsa om dim sum-kulturen, ingredienser, teknik och tips för att laga hemma.

Traditionellt serveras dim sum sÄ att du delar och smakar pÄ mÄnga olika rÀtter, men de flesta funkar Àven att Àta var för sig eller tillsammans med ris eller nudlar. Dessutom gÄr de ofta att förbereda och frysa in och sedan tillaga nÀr det Àr dags.