(19)

Dumpad

ljudbok


Ahmed gjorde allt för att passa in i det svenska samhÀllet. Tretton Är gammal levde han ett vanligt liv, han lekte med vÀnner och gick i skolan. NÀr han fick följa med pÄ en resa till Somalia för att trÀffa sina slÀktingar blev han först glad. Men strax efter ankomsten byttes glÀdjen ut mot rÀdsla och sorg. Ahmed övergavs i Mogadishu.

Han bestÀmde sig för att fly landet och efter ett Är av slavarbete lyckades han ta sig till Etiopiens huvudstad Addis Abeba, dÀr nÀrmaste svenska ambassad lÄg. Han saknade pengar, pass och rÀttigheter men hade Ätminstone lite hopp. VÀl pÄ ambassaden fick han beskedet att förÀldrarnas signatur var nödvÀndig för att han skulle fÄ komma hem. Men de var inte villiga att skriva pÄ. Han var strandsatt utan möjlighet att komma hem.

Efter Ànnu ett Är av ovisshet fick journalisten Per Brinkemo höra talas om den övergivna pojken. Han letade reda pÄ Ahmed och skrev om fallet i media. Det visade sig att allt som krÀvdes för att myndigheterna skulle fÄ hem Ahmed var lite medieuppmÀrksamhet.

"Dumpad" Àr Ahmeds berÀttelse om sin tvÄÄriga kamp för att komma hem till Sverige efter att ha blivit lÀmnad av sina förÀldrar. Det Àr en upplevelse som alldeles för mÄnga barn kan relatera till och som Àn idag, nÀstan 20 Är senare, Àr aktuell. En gripande berÀttelse som inte lÀmnar ett öga torrt.


UpplÀsare: Jonas Lööf
LĂ€ngd:

4.0

19 recensioner

Kristofer

2024-03-23

Otroligt dÄlig upplÀsare. Förstör hela upplevelsen av boken tyvÀrr. LÀser katatoniskt och stressat, nÀstan dubbelt sÄ snabbt som man bör.