(1)

Duktig flicka : Misogynins logik

e-bok


Vad Ă€r egentligen misogyni? Och vem kan kallas misogyn? Hur skiljer sig misogyni frĂ„n sexism, och varför verkar den bestĂ„ – eller till och med breda ut sig – i en tid nĂ€r sexismen och de strikta könsrollerna tycks ha minskat?

I Duktig flicka utforskar filosofen och författaren Kate Manne misogynins roll i offentligheten och politiken. Manne argumenterar för att misogyni inte bör förstĂ„s som hat mot kvinnor, bara för att de Ă€r kvinnor. Det handlar snarare om kontroll, dĂ€r ”dĂ„liga” kvinnor, det vill sĂ€ga de som inte uppfyller den könsroll de tilldelats eller som till och med utmanar den manliga dominansen, straffas och stĂ€ngs ute. Det hĂ€r kan ske genom allt frĂ„n vĂ„ld eller hot om vĂ„ld till mer subtila bestraffningar som att kvinnor bedöms hĂ„rdare Ă€n mĂ€n för likadana övertramp. Samtidigt som misogyn fientlighet drabbar kvinnor som anses vara eller bete sig oacceptabelt, kan andra kvinnor lyftas upp och belönas, om de tvĂ€rtom extra vĂ€l lever upp till traditionella krav och förvĂ€ntningar.

Genom en serie exempel frÄn framförallt dagens USA mÄlar Kate Manne upp en helhetsbild som hjÀlper till att förklara den kontext som det amerikanska presidentvalet 2016 utspelade sig i. Kunde det hat som riktades mot Hillary Clinton förutses? Var det redan pÄ förhand givet att mÀnniskor skulle förlÄta Donald Trump för hans historia av sexuella övergrepp och trakasserier? Enligt den misogyna logiken menar Manne att det tyvÀrr var sjÀlvklart.