(1)

Drottning utan land : Kristina i Rom

e-bok


Som 27-Ă„ring hade drottning Kristina lĂ€mnat tronen i stormakten Sverige. Kristina angav som skĂ€l att riket behövde en man som kunde föra trupper i fĂ€lt, men sjĂ€lv hade hon sagt till riksrĂ„det att hon inte ville gifta sig. PĂ„ julafton 1654 avsade hon sig sin lutherska tro i en privatceremoni i slottskapellet i Bryssel. OmvĂ€ndelsen till katolicismen gjorde henne Ă€nnu mer uppmĂ€rksammad i Europa – hyllad i den katolska vĂ€rlden och förtalad i den lutherska.

NÀr Kristina kom till Paris stod 200 000 mÀnniskor pÄ gatorna för att fÄ en skymt av den svenska drottningen i septemberskymningen. NÄgon politisk makt hade hon inte kvar. DÀremot hade hon sin kunglighet. Vad ger ytterst legitimitet att hÀrska - rollen som regent eller börden, det faktum att hon fötts till drottning? Och vad innebar det att hon hade avsagt sig sin roll, men ÀndÄ fortsatte att hÀnvisa till sin börd för sina politiska motiv och intressen, vilka nu enbart var hennes personliga?

Erik Petersson (född 1985) Àr historiker och verksam vid Linköpings universitet. Han forskar frÀmst om nordiskt 1500- och 1600-tal. Han har gett ut biografier över Karl IX, Per Brahe den yngre och drottning Kristina. Senaste boken heter Furste av Norden.