(139)

Dracula : myt och verklighet

ljudbok och e-bok


Vi har alla en bild av honom. En blek men vĂ€lklĂ€dd greve i slĂ€ngkappa som tillbringar dagarna i sin sarkofag och törstar efter blod om natten. Bram Stokers roman Dracula frĂ„n 1897 har utan tvekan format den gĂ€ngse bilden av vampyren. I senare versioner av berĂ€ttelsen har man kopplat samman den blodsugande greven med en verklig historisk person, nĂ€mligen 1400-talsfursten Vlad III av Valakiet. Även om sambandet Ă€r en efterhandskonstruktion öppnar det upp för en spĂ€nnande historia som hĂ€r skildras frĂ„n flera synvinklar.

I Dracula tar Katarina Harrison Lindbergh med lyssnaren pÄ en vindlande resa, med avstamp i Vlad III:s öde och de skrönor som berÀttades om honom efter hans död. NÀr skrönorna sÄ smÄningom blandades med europeisk folktro och folktron blev föremÄl för skönlitterÀr gestaltning började vÄr tids myter om den blodsugande vampyren att ta form. Det Àr en fascinerande, blodig och rafflande skildring om myt och verklighet kring greve Dracula.


UpplÀsare: Anton Körberg
LĂ€ngd:

3.7

139 recensioner

Therese

2023-03-20

AlltsÄ, den hÀr var under 'historia' med en bild av Vlad Tempest. Bredvid Digerdöden. Jag trodde den handlade om honom enbart. Vad har den hÀr andra hÀlften att göra över huvud taget??

f.lofquist

2023-02-18

Intressant och Körberg Àr en mycket bra upplÀsare!

Pernilla

2023-02-08

Mycket intressant..... men var Mee om vampyrer Àn verklighetens dracula