(682)

Dina händer var fulla av liv

ljudbok och e-bok


Dina händer var fulla av liv skildrar en kvinna före, under och efter flykten. Romanen ställer frågor som: vad händer med en människa som vuxit upp i en privilegierad miljö och sedan förlorar allt, en kvinna som varit lyckligt gift och Mogadishus bästa gymnasielärare som hamnar som ung änka i Sandviken och tvingas försörja sig genom att städa skolkorridorer?

Vi får följa Nora från barndomen i Baidoa, via gymnasietiden i Somalias huvudstad Mogadishu, genom de begynnande orosåren i landet, när klankonflikterna och politisk instabilitet växer sig allt större. Till sist finns ingen annan utväg än att försöka lämna landet. Flykten blir svårare än Nora har kunnat föreställa sig och väl framme i det kalla Sverige vill hon, med alla sina förluster, helst bara dö. Men hon har sin dotter. Och hon har en vilja av järn - hon vill resa sig igen.


Uppläsare: Siham Shurafa
Längd:

3.9

682 recensioner

Mamma

2022-10-27

En mycket stark berättelse som ger perspektiv på vad människor tvingas att gå igenom p.g.a. krig och elände. Denna borde vara ett obligatorium för alla i Sverige som är intoleranta mot alla från andra kulturer.

Pia

2022-06-02

Väldigt bra bok som ger förståelse för hur det är att komma hit som flykting. Jag hade gärna hört boken i sin helhet. Det märks att en del är sammanfattat. Ser fram mot en komplett läsning av boken!

Anna-Lisa

2022-04-23

Gripande berättelse. Jag sträcklyssnade. Vi får följa Nora från tiden innan inbördeskriget i Somalia till livet i Sandviken efter flykten. Utöver det gripande livsödet så får man som läsare lite insikter i Somalias historia och hur det är komma till Sverige som flykting.