(6)

Dikter

e-bok


»En av det engelska sprÄkets mest firade och kontroversiella efterkrigspoeter.« Margaret Atwood

»Dikterna kÀnns i kroppen och de stannar kvar i tanken pÄ ett sÀtt som endast riktigt briljant poesi gör.« Betyg: 5 av 5 - Catharina Bergman, BTJ

Som poet hör Sylvia Plath till 1900-talets stora förnyare, inte minst för de Àmnen hon tog sig an och för det orÀdda, distinkta sÀtt med vilket hon gjorde det; i en sÀrprÀglad, sammanhÄllen bildvÀrld vÀxer dikterna fram, med betydande sjÀlvbiografiska inslag, men ocksÄ med formmÀssigt mÀsterskap.

Plath fÀrdigstÀllde tvÄ diktsamlingar under sin levnad The Colossus (1960) och Ariel, som utkom tvÄ Är efter hennes död. I denna urvalsvolym ingÄr dikter frÄn de tvÄ diktsamlingarna, samt ur de postuma utgÄvorna Crossing the Water och Winter Trees.

I svensk översÀttning av Siv Arb.

SYLVIA PLATH föddes i Boston 1932. Efter att ha skrivit en avhandling om Fjodor Dostojevskij kom hon i mitten av 1950-talet till England som Fulbrightstipendiat. Debutboken The Colossus utkom 1960, men det var med den postuma utgÄvan av Ariel 1965 som hennes rykte verkligen började vÀxa. Under hela livet led Plath av svÄra depressioner. Hon begick sjÀlvmord 1963.