(8)

Dikter

ljudbok och e-bok


Edith Södergran (1892-1923) är en portalgestalt i modern svensk poesi och räknas till de mest banbrytande modernisterna även internationellt. Hennes trotsiga livskänsla och den lidelsefulla elden i dikterna fortsätter att fängsla och inspirera nya generationer.

Debutboken Dikter utkom hösten 1916. Här skriver Södergran associativt fri vers. Uttrycken för ett ungt, modernt kvinnligt medvetande i dikter som Dagen svalnar... och Vierge moderne var också något helt nytt i svenskspråkig lyrik.

Hennes andra bok Septemberlyran publicerades år 1918. Den mottogs med en pinsam pressdebatt om författarens mentala hälsa, där flera av tidens etablerade poeter kom till hennes försvar. En viktig följd var att Södergran fick kontakt med Hagar Olsson, ett möte som blev embryot till den finlandssvenska modernismen.I samband med vårt 130-årsjubileum år 2021 gör Schildts & Söderströms en storsatsning på att ge ut finlandssvenska klassiker som ljudböcker. Dikter och Septemberlyran ingår i denna utgivning.Källa bl.a. Finlands svenska litteratur 1900-2012, utgiven av Svenska Litteratursällskapet.