(40)

Det verkliga livet

ljudbok och e-bok


Den gravida tv-journalisten Therese SkÄrup har ÄtervÀnt till Köpenhamn efter en riskfylld reportageresa i Ryssland. Motvilligt flyttar hon ihop med Paul ¿ och inser att hennes singelliv faktiskt Àr slut. Hon vÀntar otÄligt pÄ den förestÄende nedkomsten. NÀr det sÄ Àntligen blir dags infinner sig Paul Ängerfull pÄ BB i sista stund ¿ han har just blivit erbjuden ett jobb i Odense pÄ en annan tv-kanal och mÄste börja pendla. Therese fÄr en lÄng och svÄr förlossning och nÀr det Àntligen Àr över kÀnns Paul nÀstan frÀmmande för henne. Hon Àr bara full av förundran över det spÀda flickebarn som ligger vid hennes bröst.

VĂ€l hemma igen uppslukas Therese av omsorger om den lilla dottern. Hon börjar alltmer kĂ€nna en enerverande irritation över Paul. Han har ju lovat att i jĂ€mstĂ€lldhetens namn hjĂ€lpa till med barnet, men nu Ă€r hans egen karriĂ€r viktigare och han kan inte heller hĂ„lla sig ifrĂ„n andra kvinnor under sitt pendlarliv mellan Odense och huvudstaden. NĂ€r Paul dyker upp över veckoslutet och vill vara pappa, hĂ€mnas Therese och slĂ€pper inte in honom i gemenskapen med dottern. Hon gĂ„r dĂ€r hemma i morgonrock, hennes tidsbegrepp försvinner och barnets behov stĂ„r i centrum. Bara andra kvinnor som fött barn kan förstĂ„ detta och Therese som tidigare befunnit sig i en mansdominerad medievĂ€rld kĂ€nner en ny solidaritet med kvinnor och kvinnornas vĂ€rld. Hon engagerar sig i Heidi, rumskamrat pĂ„ BB, som hotas till livet av sin fĂ€stman och som sĂ„ smĂ„ningom flyttar in hos Therese. Och hela tiden kĂ€mpar hon för att fĂ„ ordning pĂ„ sitt vuxenliv och sitt trots allt passionerade förhĂ„llande till Paul. Men mest av allt kretsar livet kring detta lilla Ă€lskade barn. Är det det hĂ€r som Ă€r det verkliga livet, frĂ„gar hon sig. Eller Ă€r det arbetet och karriĂ€ren?

Den andra, helt fristÄende delen i trilogin om Therese SkÄrup efter Thereses tillstÄnd Àr en kÀrleksroman om tvÄ mÀnniskor som desperat försöker att skapa ett familjeliv de sjÀlva aldrig haft, men framför allt Àr det en lysande beskrivning av den genomgripande förÀndring i en kvinnas liv moderskapet innebÀr. En enastÄende skildring av en förlossning fÄr de flesta kvinnor som fött barn att kÀnna igen sig. Dessutom finns ett stort persongalleri av slÀktingar, vÀnner, arbetskamrater, alla trÀffsÀkert och inkÀnnande beskrivna och med humoristisk distans. Det Àr underhÄllning pÄ hög nivÄ ¿ hela tiden med en blinkning Ät lÀsaren: ibland Àr ju livet banalt!

¿Romanens bÀsta avsnitt ¿ förlossningen, vardagen med barnet, Thereses rent fysiska motvilja till Pauls försök att Äteruppta sexlivet ¿ Àr sÄ bra att man ryser¿ Det Àr en överdÄdig kÀrleksroman om far, mor och barn och ett modigt bud pÄ Den Stora Samtidsromanen.¿Information


UpplÀsare: Hannah Schmitz
LĂ€ngd:

3.7

40 recensioner

Anne-Marie

2023-05-06

BÀttre Àn första boken. Oklart varför men svÄrt att lÀgga den Ät sidan trots knepigt med mÀnniskor som inte kan kommunicera med varandra.

Amanda

2021-07-08

Kan sÀkert vara en bra bok men har ingen lust att lyssna vidare efter att M-ordet anvÀnds i boken.