(1)

Det svarta blodet

e-bok


År 2010 kom AffĂ€rer i blod och olja Lundin Petroleum i Afrika, som vĂ€ckte stor uppmĂ€rksamhet, och Kerstin Lundell belönades med priset Guldspaden. Boken gav upphov till stor irritation hos Lundinbolagen och utrikesminister Carl Bildt, och Ă„klagare Magnus Elving inledde en förundersökning om hĂ€ndelser i södra Sudan »med svensk anknytning«. En utredning som fortfarande pĂ„gĂ„r.

I sin nya bok Det svarta blodet. Kampen om oljan fortsÀtter Kerstin Lundell sitt borrande i oljebranschen och tar ett större grepp om dess skuggsidor. Bland annat avslöjar hon LundinsfÀrens strategier för att hantera en verksamhet som vid minst fyra tillfÀllen lett till blodig konflikt.

Men Lundinbolagen Àr inte de enda som verkar pÄ oljebranschens skuggsida. I Sverige finns ytterligare ett bolag som försökt sig pÄ en satsning i konfliktzoner.

Till det kommer australiensiska, kanadensiska och norska bolag.

NÀr vissa jurister och lagstiftare försöker sÀtta stopp för övergrepp till följd av rÄvaruutvinning, stöter de pÄ politiskt motstÄnd frÄn nÀringslivsvÀnliga regeringar.

NÄgra av oljebolagen finns pÄ bÄda sidor om grÀnsen i ett omrÄde i Somalia, vilket lett till vÄldsamma konflikter. Och hur Àr egentligen oljan inblandad i de senaste hÀndelserna i Mali?