(1)

Det kallas manshat

e-bok


”Alla som börjar slappna av i den feministiska kampen och tycka att vi ju Ă€ndĂ„ har det ganska bra rekommenderas denna bok som Ă„ter bringar liv i vreden.” Nina Björk, Dagens Nyheter

NĂ€r Carin Holmberg skrivit fĂ€rdigt sin avhandling i sociologi, Det kallas kĂ€rlek (1993), om könsmaktordningen bland unga till synes jĂ€mstĂ€llda par, hade hon mycket vrede kvar. Den fick sitt utlopp i Det kallas manshat, en rak och ilsken debattbok dĂ€r hon visade grundlĂ€ggande ojĂ€mlikheter mellan könen med en rad exempel hĂ€mtade ur media. Varför tycker den unge fotografen Jens Assur att jĂ€mlikheten ”gĂ„tt för lĂ„ngt” för att hans sambo vĂ€grar att stĂ€da? Varför betraktas kvinnliga chefer som ”manliga”? Varför fĂ„r sĂ„ mĂ„nga feminister frĂ„gan om de Ă€r manshatare? Carin Holmberg behöver inte lĂ€sa mellan raderna i de tidningsartiklar hon behandlar. Hon lĂ€ser det som faktiskt stĂ„r. Som hon skriver i sitt nyskrivna förord: ”Den bĂ€rande tanken i boken Ă€r att vi genom att inte lyssna utan enbart höra dels missar tillfĂ€llen att förstĂ„, analysera och kritisera könsmakten, dels reproducerar densamma."

Carin Holmbergs Det kallas manshat Àr en av de tre första titlarna i Modernistas systerserie Feminista. Den Àr Carin Holmbergs andra bok, och gavs ut första gÄngen 1996. Det kallas manshat Àr ett vasst och lÀttillgÀngligt redskap för den som vill förstÄ könsmaktens mekanismer, ett slags handbok i feminism om man sÄ vill. Feministas utgÄva Àr försedd med ett nyskrivet förord av författaren sjÀlv.

CARIN HOLMBERG Ă€r sociolog med inriktning pĂ„ frĂ„gor som rör maktrelationer mellan kvinnor och mĂ€n. 1993 kom hennes avhandling Det kallas kĂ€rlek – Om kvinnors underordning och mĂ€ns överordning bland unga jĂ€mstĂ€llda par i Sverige. Hon Ă€r född 1959 och bosatt i Ösmo.