(20)

Den vita boken

e-bok


I Den vita boken möter vi en författare som befinner sig i Warszawa för att arbeta. Med den slags hypersensibilitet som blivit Han Kangs signum fÀster berÀttaren sin uppmÀrksamhet pÄ sin omgivning, dess historia, struktur, fÀrger. En snötÀckt europeisk stad lÄngt hemifrÄn utgör fonden för en stramt poetisk undersökning av sorg genom en ovanlig prisma fÀrgen vit.

Stadens och naturens vita snön, saltet, mÄnen, en vit fÄgel öppnar rum mot en privat sorg, som har med lindor, en spÀdbarnsskjorta och svepning att göra. I denna mÀktiga bok om tomrummet efter en syster som dog efter bara nÄgra timmar i livet fÄr Han Kangs centrala teman liv, död, historia, minne en mjukare och nÀrmare behandling.

Den Àr en text som vibrerar av smÀrta och skönhet, som tecknar den mÀnskliga anden som bÄde spröd och segt motstÄndskraftig. MÄnga kritiker menar att den utgör en höjdpunkt i författarskapet.

Den vita boken Àr Han Kangs tredje utgivning pÄ svenska efter publikframgÄngarna med Vegetarianen och Levande och döda. Den nominerades 2018 till internationella Bookerpriset. 2016 tilldelades Han detta pris för Vegetarianen, boken som gjorde hennes till ett vÀrldsnamn.

»En sorgens psykogeografi som rör sig mellan plats, historia och minne, briljant genomförd Den vita boken Àr en mÀrklig text, kanske Àr den ocksÄ en sekulÀr bönbok [Den] gestaltar Hans tvingande lÀngtan att övervinna smÀrta med sprÄk.«

The Guardian