(45)

Den sårade divan

ljudbok


Vad är galenskap? Eller, rättare sagt, hur ser den kvinnliga galenskapen ut? Vi känner till diagnoser som hysteri, schizofreni och paranoia, men vet mindre om hur dessa diagnoser kan användas av patienterna själva, som roller eller masker. I Den sårade divan undersöker Karin Johannisson växelspelet mellan individ och sjukidentitet, en identitet patienten själv kan ta över, forma och använda. Man kan underordna sig den - eller ta makten över den.

Titeln syftar på Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs. Till skillnad från de flesta kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft behåller de sin professionella identitet livet igenom. Det gäller också när de är som djupast inne i det sjuka, intagna på sinnessjukhus. Alla tre vistas, kortare eller längre tid, på Beckomberga, ett dårhus, en città dolorosa, inbäddad i en park av imaginär frid.

De är födda ungefär samtidigt, och de drabbas alla av stor ångest. Den blir en central del av deras jag och förs in i olika diagnoser. Allt de därefter gör kommer att betraktas genom detta sjukdomsfilter. Deras eget förhållande till sjukidentiteten är ambivalent. De hanterar den både passivt och aktivt och behåller i varierande grad ett slags egenmakt över den.



4.2

45 recensioner

Lena

2021-02-02

Extremt intressant bok som ger många olika perspektiv och infallsvinklar på innebörden av psykisk ohälsa, dåtidens kvinnosyn samt gränsöverskridande estetik och vederbörandes egna värderingar och identitet i den egna sjukdomsbilden. En bok värd att fundera över, analysera och samtala om, både historiskt och i modern tid. Borde ingå i den svenska allmänbildningen. Trots sitt ämne är boken lätt att följa och lyssna på. Rekommenderas varmt!