(335)

Den svarte nazisten : en dokumentär om Jackie Arklöf

ljudbok och e-bok


År 1999 mördas två polismän av bankrånare utanför den lilla orten Malexander. En av bankrånarna är den före detta legosoldaten Jackie Arklöf. Journalisten Magnus Sandelin är den första att berätta Jackie Arklöfs hela historia: från uppväxten i Storuman till krigsförbrytelserna i Bosnien och tragedin i Malexander med den uppmärksammade rättegången som följer.

Berättelsen börjar i den norrländska barndomsbyn, dit Jackie Arklöf kommer som tvååring från Liberia. Vi får veta mer om de stökiga skolåren, kontakten med barnpsykiatrin och hur han dras in i nazismen.

Magnus Sandelin vill reda ut hur det kan komma sig att en färgad kille söker sig till nazismen och vad det är som får nazister att acceptera en färgad kille i sina led. Han skildrar Arklöfs kaotiska och kriminella tid efter att ha kommit hem från Bosnien – den som slutar med morden i Malexander.

Sandelin skriver också om Jackie Arklöfs vistelse i fängelset, om kampen för att försöka komma tillrätta med sina djupt rotade känslor av hat och förakt. Om ångesten, självmordstankarna och den svåra vägen bort från nazismen.

Boken innehåller tidigare opublicerade uppgifter om en viktig del av svensk kriminalhistoria och unika citat från Jackie Arklöf själv.


Uppläsare: Per Juhlin
Längd:

3.5

335 recensioner

Paulina

2024-03-18

bra

Arcane

2023-11-15

Intressant att höra denna vinkel men hemska händelser

Stora

2023-09-09

Författaren verkar ha lagt ner mycket tid på att intervjua personer runt Jackie Arklöf. Om denna man fått mer stöd som barn tror jag att många fruktansvärda saker kanske kunnat undvikas. Än en gång får samhället och oskyldiga människor lida för och betala mångdubbelt för de sneda prioriteringarna av skattemedel. Försumma ett barn som mår dåligt/far illa/ visar tecken på psykisk ohälsa eller liknande. Spara in på skolpersonal. Kuratorer etc och spara … 100-200000kr men betala miljoner sedan. Med det sagt, denna man borde aldrig få vandra i frihet bland oskyddade, oskyldiga människor igen. Ser inte fram emot tidningsrubrikerna när han eller Tony Ohlson Byström begår något nytt brott. Måtte ingen mer skadas eller dödas.