(3)

Den svarta katten

e-bok


Vem har inte hundra gÄnger kommit pÄ sig med att handla pÄ ett lumpet eller enfaldigt sÀtt av den enda anledningen att man vet att man inte borde göra det? Har vi inte en stÀndig förkÀrlek för att, stick i stÀv mot vÄrt goda omdöme, bryta mot vad reglerna sÀger, enbart för att vi vet att de Àr regler? Detta motvallslynne, det mÄste jag sÀga, blev min slutgiltiga undergÄng.

En dödsdömd man tecknar frĂ„n sin cell ner den rad fasansfulla hĂ€ndelser som har lett fram till det faktum att han fĂ€ngslats. Den svarta katten Ă€r en av den legendariske skrĂ€ckmĂ€staren Edgar Allan Poes mest lĂ€sta och Ă€lskade noveller – en brutal berĂ€ttelse om mĂ€nniskans förhĂ„llande till sin egen skuld.

Den amerikanske författaren och litteraturkritikern Edgar Allan Poe (1809–1849) var en förgrundsgestalt inom den senromantiska litteraturen i USA. Hans nyskapande verk har haft stort inflytande pĂ„ sĂ„vĂ€l science fiction-genren som den moderna deckaren, och hans alster har gjort honom till en av de största inom skrĂ€cklitteraturen. Poe skrev förutom noveller Ă€ven essĂ€er, satir och poesi: Korpen, som publicerades 1845, har kommit att bli en av vĂ€rldens mest lĂ€sta dikter. Novellix har tidigare publicerat Huset Ushers undergĂ„ng. Denna mörka historia utgör en av Poes mest omtyckta skrĂ€cknoveller, tillsammans med Den svarta katten, som nu kommer i nyöversĂ€ttning av Helena Hansson.