(317)

Den skarpa eggen

ljudbok och e-bok


Universums grÀnser har öppnats och Lyras vÀn ligger död vid hennes fötter. Lyra vÄgar sprÄnget in i en ny soldrÀnkt vÀrld för att förfölja den som dödat honom, för att fÄ hÀmnd och svar pÄ sina frÄgor. Men i stÀllet hittar hon Will som just fyllt tolv och redan har ett mord pÄ sitt samvete. Han Àr ute pÄ en jakt lika ursinnigt angelÀgen som Lyras och tillsammans beger de sig ut i en vÀrld som Àr totalt frÀmmande för dem bÄda. Men Cittàgazze, den stad dit de kommer, Àr en egendomlig och hemsökt plats. SjÀlsslukande vÄlnader drar fram pÄ gatorna, medan man kan höra bruset av Ànglars vÀldiga vingar i skyn högt dÀrovan. Och i det mystiska Torre degli Angeli döljer sig Cittàgazzes dödliga hemlighet ett föremÄl med högst mÀrklig och förödande kraft.

Lyra och Will kÀmpar sig gemensamt fram genom alla faror, men med vart steg och varje ny fara kommer de nÀrmare det största hotet av alla och den förödande sanningen om sitt eget öde.

Det dyker ibland upp författare som ligger sÄ lÄngt bortom det vanliga att fantasilivet förÀndras för generationer framÄt. Till denna gudabenÄdade grupp hör Lewis Carroll, Edith Nesbit, C S Lewis och J R R Tolkien. Och hit har nu ocksÄ Philip Pullman sÀllat sig. Trilogin Den mörka materian Àr en berÀttelse för alla Äldrar. Det Àr en barnbok, men ocksÄ en vuxenroman. En bok att sluka för alla mellan Ätta och Ättio. Andra delen av tre i Den mörka materian.

Philip Pullman, som belönades med Almapriset Är 2005, Àr författare till trilogin Den mörka materian. Guldkompassen har filmatiserats med bland andra Nicole Kidman och Daniel Craig i rollerna.


UpplÀsare: Lena Nyman
LĂ€ngd:

4.5

317 recensioner

Jan

2023-10-06

En mycket bra saga. upplÀst av min gamla favoritskÄdespelare Lena Nyman. Som sedan lÀnge Àr avliden.

Robert

2023-03-31

Bra bok med en försÀmrad översÀttning frÄn 2018, behagligt upplÀst.

Vilma

2022-01-23

Inte lika bra som Guldkompassen, men vilken efterföljare skulle kunna vara det? Intressant ÀndÄ och ett lika sÄ imponerande sprÄk - jag Àlskar det! Bara för att det Àr en barnbok mÄste inte sprÄket vara enkelt, det Àr ju sÄ vi lÀr oss! Ja, hatten av till Philip Pullman - Àven om jag föredrar Guldkompassen.