(11)

Den siste mohikanen

ljudbok och e-bok


Djupt inne i skogarna i nordöstra Amerika har en engelsk major fÄtt i uppdrag att eskortera de tvÄ överstedöttrarna Cora och Alice frÄn Fort Edward till Fort William Henry. NÀr de blir förrÄdda av sin vÀgvisare Magua fÄr de hjÀlp av den modiga spejaren Falköga, Àven kÀnd som Natty Bumppo, och hans lojala följeslagare Chingachgook och Uncas, de sista av den mohikanska stammen. Genom de tre vÀnnernas rÀddningsaktion blir de indragna i de blodiga striderna mellan irokeser och franska och brittiska trupper som söker kontroll över omrÄdet.

Romanen presenterar en gripande skildring av ett försvinnande slÀkte och slutet pÄ dess sÀtt att leva i de stora amerikanska skogarna.

James Fenimore Cooper (1789–1851) var en amerikansk författare som Ă€r mest kĂ€nd för sina historiska romaner om Amerikas ursprungsbefolkning och nybyggare. "Den siste mohikanen" Ă€r hans mest lĂ€sta och hyllade roman.

Serien bestÄr av fem böcker som publicerades mellan 1823 och 1841. Romanerna utgör en berÀttelse om livet bland indianer och vita pionjÀrer under 1700-talet genom sina skildringar av huvudrollen Natty Bumppos Àventyr. Böckerna tÀcker hela hans vuxna liv, frÄn ung mandom till gammal Älder, Àven om böckerna inte skrevs eller publicerades i kronologisk ordning.


UpplÀsare: Sten Erici
LĂ€ngd:

2.9

11 recensioner

Torbjörn

2021-01-09

Boken var sÀkert spÀnnande Ànda fram till 1940-talet. Men, i dag sÄ nÄr den inte riktigt hela vÀgen.