(483)

Den ofrivilliga bruden

ljudbok och e-bok


Miranda Àr ett frisprÄkigt barn som Àlskar att dansa och sjunga. Hon Àr alltid festens medelpunkt och kan sÀllan sitta still. I den kultur hon vÀxer upp Àr det farligt sÄ familjen sÀtter stopp för det. NÀr hon som brÄdmogen liten flicka tidigt kommer in i puberteten förÀndras omgivningens blickar. En dag förstÄr Miranda vidden av slÀktens planer. De tÀnker gifta bort henne mot hennes vilja.

Mammans svek, en mamma som Miranda trodde hon kunde lita pÄ till 100 procent, brÀnner Àn i dag. Bara nÄgon mÄnad efter förlovningsfesten, mitt under det Iran-Irakiska kriget, flyr Miranda och hennes familj till Sverige. VÀl hÀr utgÄr den unga bruden frÄn att hon ska fÄ hjÀlp. Bara för att upptÀcka att kulturrelativismen stÄr i vÀgen. Snopet tittar Miranda pÄ nÀr vÀlmenta svenskar vÀnder bort sina blickar för att inte lÀgga sig i det de kallar de andras kultur. PÄ grund av svenskarnas handfallenhet och hederspraktikens tystnadskultur kan den 23-Äriga maken lugnt fortsÀtta sina övergrepp mot hennes 13-Äriga kropp och sjÀl. Till den dag hon fÄr nog och bryter mot ett av hederspraktikens största tabun.

Den ofrivilliga bruden Àr en berÀttelse ur det verkliga livet, en berÀttelse som mÄnga unga invandrarflickor lever sig igenom. HÀr berÀttad av Miranda Ebrahimi.


UpplÀsare: Liss Wallin
LĂ€ngd:

4.2

483 recensioner

Vanessa

2024-03-21

sorgligt och intressant

Tilde

2024-03-21

Underbar och hjĂ€rtskĂ€rande pĂ„ samma gĂ„ng❀

Ulrica

2024-03-10

Rörande och skrÀmmande, men otroligt viktig bok! Alla borde ta del av denna och fÄ upp ögonen om vad som sker inom hederskulturen och fördömda den.