(84)

Den amerikanska maffian

ljudbok och e-bok


I mitten av 1800-talet Ă€r Sicilien en utfattig ö som prĂ€glas av total laglöshet. Mitt i anarkin uppstĂ„r hemliga brödraskap av före detta bönder och arbetare. Dessa utvecklas sĂ„ smĂ„ningom till det fruktade brottssyndikatet Cosa Nostra. NĂ„gra Ă„r senare strömmar tusentals italienska invandrare in i New York – och med dem följde den sicilianska maffian.

PÄ 1920-talet förbjöds vermouth, vin och whisky i USA. Lagarna mot alkohol skulle rÀdda landet undan vÄld och fattigdom men fick i stÀllet ödesdigra konsekvenser: Kallblodiga mord, kriminalitet och korruption ökade drastiskt under Ären 1920-33. Gangsterbossen Al Capone tjÀnar svindlande summor pÄ att slÀcka de mindre nogrÀknade Chicagobornas törst efter alkohol, kvinnor och hasardspel. Hans brottsregister dryper av blod, men det blir en banal skatteskuld som sÀtter den bÄde fruktade och beundrade storskurken bakom lÄs och bom ...

"Den amerikanska maffian" skildrar maffians framvÀxt och dess mest omstridda personer pÄ ett gastkramande sÀtt.

"Allt om Historia" tar med dig pĂ„ en halsbrytande resa till svunna tider, sĂ„ att du kan njuta av historiens största hĂ€ndelser. Följ med tillbaka i tiden – tillbaka till andra vĂ€rldskrigets frontlinjer, vikingarnas rĂ€der och egypternas gudsdyrkan. "Allt om Historia" Ă€r för dig som vill veta mer om spĂ€nnande och dramatiska hĂ€ndelser i det förflutna.


UpplÀsare: Kim Wesén
LĂ€ngd: