(2)

Del av labyrinten

e-bok


»Vindlande och tankeöppnande.« JOAR TIBERG, AFTONBLADET

»Inger Christensen Àr en unik författare. OmfÄnget pÄ hennes register Àr bredare Àn hos Tomas Tranströmer. SvÀrtan Àr djupare, sprÄksensibiliteten kÀnsligare. Hon har en förmÄga att helt avslappnat röra sig i texten, pÄ ett sÀtt som nÀstan ingen annan kan. Det ser förunderligt lÀtt och lekfullt ut.« ANNA HALLBERG, DN

Jag tÀnker, /alltsÄ Àr jag del /av labyrinten, skrev Inger Christensen i diktboken Brev i april, som ett svar till den franske filosofen Descartes, med sitt cogito-argument, »Jag tÀnker, alltsÄ finns jag«. Under samma tid som hon skrev sin lÄngdikt sammanstÀllde Christensen nitton texter som kom att fÄ titeln Del av labyrinten.

HĂ€r blandas prosa med dikt, minnesreflektioner med filosofiska resebrev, krönikor, analyser av Dante och barocken, en 1600-talsfiktion i munnen pĂ„ Christine Brahe, ett försök till en »utopisk ordbok«, samt tankar om en ekopolitik – Ă€nnu mer aktuell i dag Ă€n nĂ€r boken skrevs. Det Ă€r texter som tar oss nĂ€ra hjĂ€rtat av Inger Christensens poetik, dĂ€r sprĂ„ket och tĂ€nkandet visar sig som bĂ„de fĂ€ngslande diskurs och ett instrument för frihet.

I svensk översÀttning av Marie Silkeberg.

INGER CHRISTENSEN [1935–2009] föddes i Vejle pĂ„ Jylland. Utöver poesi och prosa skrev hon ocksĂ„ dramatik och essĂ€istik. Fram till sin död var hon Ă„r efter Ă„r en sjĂ€lvskriven kandidat till Nobelpriset i litteratur.

»EssĂ€er av en dansk författare, död sedan 2009. DĂ„ skulle det kunna kallas smal litteratur, men jag vet allvarligt talat inte hur man tĂ€nker dĂ„. Bra litteratur Ă€r bra litteratur – den Ă€r motsatsen till smal, för den vidgar och berikar och ökar.« BJÖRN KOHLSTRÖM, BERNUR