(39)

De små folkens historia

ljudbok


När kommunismen kollapsade och stater i Europa splittrades blev det tydligt att det bakom begreppen jugoslaver, tjeckoslovaker och sovjetmedborgare fanns människor som kallade sig för sloven, slovak, kroat, moldav eller est.

Samtidigt började också andra folkslag påminna om sin existens: de som saknade en autonom ställning i sina hemländer, till exempel bretoner, vlacher, cimbrer, elsassare och gagauzer.

Globalisering och digitalisering har ibland setts som ett hot mot minoritetsfolken i Europa. Men dagens omstörtande digitala utveckling har paradoxalt nog ökat gruppernas möjligheter att göra sina röster hörda.

I De små folkens historia berättar Ingmar Karlsson kunnigt och kåserande om olika minoriteters spännande historia. Visste du till exempel att Andy Warhol var ruten? Att Mata Hari var fris? Eller att Donald Tusk är kasjub?


Uppläsare: Lars Winclair
Längd:

3.1

39 recensioner

Anonym

2023-10-30

Terrific book. Would have given it 5 stars if some of the more visual descriptions (e.g. of cultural monuments, practices, etc) had been supplemented with photos.

Elisabeth

2022-01-01

Högt och lågt. Bitvis random information bitvis intressant om bortglömda språk och folk

Anki

2020-09-20

Jag tycker den är väldigt intressant och jag har fått lära mig mycket om folk och språk jag aldrig tidigare har hört talas om. Lite långsam, men det behöver den nog vara med tanke på alla språk som tas upp. Däremot hade jag gärna haft en karta att följa under lyssningen. Uppläsaren är lagom torr och behaglig att lyssna på :)