(6)

De kallades terrorister

ljudbok och e-bok


Den 11 september Är 2001 drabbas USA av de terrorattacker som ska komma att förÀndra vÀrlden för alltid. I de omedelbara efterdyningarna vÀljer FN att ta i med hÄrdhandskarna och utfÀrdar sanktioner mot personer med misstÀnkta kopplingar till terrororganisationer. Tre av dessa Àr svenska medborgare som nu anklagas för samröre med al Qaida. Tillsammans med resten av FN:s svarta lista stÀmplas de som mÀnsklighetens fiender.

I Sverige blir det Anders Kruse, chef för Utrikesdepartementets rÀttssekretariat, som fÄr i uppgift att hantera situationen. Han kastar sig in i de internationella förhandlingarna med ett tydligt mÄl: att Àndra reglerna sÄ att sanktionerna kan lyftas. Men nÀr EU bestÀmmer sig för att införliva FN:s regler stÀlls han plötsligt Àven i en kamp mot klockan. RÀttssÀkerheten lever nu riktigt farligt - och mÄste till varje pris rÀddas.

Anders Kruse Àr en domarutbildad jurist och hedersdoktor i juridik vid Lunds universitet. Han har tidigare varit chef för Utrikesdepartementets rÀttssekretariat för EU-frÄgor.


UpplÀsare: Dan Bratt
LĂ€ngd: