(1)

Dagmar

e-bok


I ett stort hus i NÀsby park bor "Sveriges tryggaste man", som Markus kallar sig sjÀlv. Han Àr i trettiofemÄrsÄldern och lever sitt liv befriad frÄn alla former av risktagande. Han Àr en ensam drömmare som saknar livskompass.

En kvĂ€ll börjar Markus lĂ€sa en av de böcker som han Ă€rvt av sin mormor: Äventyrens vĂ€rld av seglaren och naturskildraren Sven Barthel. NĂ€stan genast förstĂ„r Markus att han har hittat en like och en motpol och han nĂ„s av en insikt: Han ska köpa en bĂ„t – en folkbĂ„t i trĂ€!

Efter en del vedermödor hittar Markus den skamfilade och lÀckande Dagmar och sÄ smÄningom vÄgar han sig ut pÄ turer i innerskÀrgÄrden. Under sina seglatser besöker han bland annat den Àldre slÀktingen Ole, som bor i ett vackert gammalt skÀrgÄrdshus. Men han drömmer om att ge sig av till en plats dÀr ingen vet att han Àr. Helst till en ö, och allra helst till Sven Barthels Sillö.

Oscar Danielsons tredje roman, Dagmar Àr en skimrande och underfundig berÀttelse om kÀrleken till en folkbÄt, om slÀktminnen och hemligheter, om ensamhetens vÀllust och om att lÀsa Sven Barthel.