(46)

D-dagen : den 6 juni 1944

ljudbok och e-bok


”Granater slog ned bĂ„de till höger och vĂ€nster. Kulsprutesalvorna svĂ€rmade kring oss som ilskna bin. VĂ„r kapten var först att lĂ€mna bĂ„ten, men redan pĂ„ rampen blev han trĂ€ffad och föll i vattnet.”

SĂ„ beskriver menige Robert Sales sina första minuter pĂ„ Omaha Beach den 6 juni 1944 – i efterhand kĂ€nd som D-dagen. Han var en av de drygt 150 000 allierade soldater, sjömĂ€n och flygare som deltog i den mest avancerade militĂ€ra operationen i vĂ€rldshistorien. Ingen av dem skulle nĂ„gonsin glömma den dag som vĂ€ntade. Med landstigningen i Normandie skulle en andra front öppnas pĂ„ den kontinent som lĂ€ngtade efter befrielse frĂ„n nazisternas imperium. Ett imperium vars ledare, Adolf Hitler, inte kunnat förestĂ€lla sig kraften hos den armĂ© som kompromisslöst gick i strid för Europas frihet och demokrati.

 

I D-dagen  berĂ€ttar Hugo Nordland, utifrĂ„n enskilda soldaters perspektiv, om de 24 timmar som blev avgörande för Europas framtid. En mĂ€ngd ögonvittnesskildringar bildar fond till denna historia om Ă„ngest och kampvilja, triumf och tragedi.


UpplÀsare: Per Juhlin
LĂ€ngd:

4.0

46 recensioner

Lina

2022-12-01

VÀldigt bra upplÀsare som gör boken till en intressant upplevelse.

Anonym

2022-06-02

Mycket bra blandning mellan ren fakta och andra beskrivningar.