(6)

Curly Bracket. Corpuratus hemlighet

e-bok


Älskar du dataspel? Vill du lĂ€ra dig programmera? DĂ„ behöver du lĂ€ra dig datalogiskt tĂ€nkande, eller ”computational thinking”, tankesĂ€ttet som Ă€r grunden för att förstĂ„ koden och programmen som styr vĂ„ra digitala liv. Första boken om Curly Bracket Ă€r bĂ„de en grafisk roman och en faktabok. I en framtid dĂ€r datorer och kod styr allt har företaget Corpuratus total kontroll. Genom ett nagelbitande Ă€ventyr introduceras lĂ€saren till principer och övningar inom datalogiskt tĂ€nkande – och förbereds till att sjĂ€lv börja koda i vilket programsprĂ„k som helst.

Vem har makten i en digitaliserad vÀrld? I en framtid dÀr datorer och kod styr allt, har företaget Corpuratus total kontroll. Curly Bracket gÄr pÄ en av Corpuratus internatskolor. Hon drömmer om att bli en av företagets kodare, och Àntligen har hon chansen att fÄ göra Slutprovet, en serie tester som avgör hennes framtid. Curly Àr en av internatets mest begÄvade elever. Men precis nÀr hon har sin dröm inom rÀckhÄll hÀnder nÄgot som förÀndrar hennes liv för alltid ...

Curly stÀlls inför ett avgörande val som blir starten pÄ ett livsfarligt Àventyr. Tillsammans med Pascal, en annan av eleverna vid internatet, mÄste Curly göra sitt yttersta för att överleva i en vÀrld styrd med jÀrnhand av Corpuratus.

Curly Bracket - Den gömda koden Àr en serieroman som utspelar sig i en dystopisk vÀrld. Det Àr ocksÄ en faktabok dÀr lÀsaren introduceras till principer och övningar inom datalogiskt tÀnkande, ett tankesÀtt som Àr grunden för att lÀra sig programmera och som idag anses lika viktigt som att kunna lÀsa, skriva och rÀkna. De utmaningar och problem som Curly och Pascal lyckas lösa finns förklarade i en faktadel om datalogiskt tÀnkande i slutet av boken. LÀs mer pÄ www.curlybracket.se.

Varför Àr datalogiskt tÀnkande viktigt?Datalogiskt tÀnkande Àr ett verktyg för att lÀra sig tÀnka i datavetenskapliga termer och fÄ en förstÄelse för programmeringens principer. Det Àr ett sÀtt att bygga en bro mellan den fysiska och den digitala verkligheten. Det handlar om att formulera och bryta ner problem och lÀra sig förstÄ strukturen bakom den teknik vi anvÀnder dagligen.

Enligt en rapport frĂ„n EU-kommissionen kommer Europa att sakna en miljon programmerare om fem Ă„r. I USA anses ”computational thinking” vara lika viktigt som att lĂ€ra sig att lĂ€sa, skriva och rĂ€kna, och i mĂ„nga lĂ€nder vĂ€rlden över, exempelvis England, Tyskland och Finland, har man infört programmering i lĂ€roplanen. Det har inte vi.

För att vara delaktig i en digital vĂ€rld mĂ„ste man förstĂ„ hur den Ă€r konstruerad. Allt frĂ„n sökmotorer och operativsystem till appar och dataspel fungerar enligt samma principer och följer samma logiska lagar. Kod och programsprĂ„k utgör infrastrukturen och spelreglerna i vĂ„rt moderna samhĂ€lle. Grunden för att förstĂ„ dessa finns i datalogiskt tĂ€nkande. Det handlar alltsĂ„ inte bara om att skapa spel och appar – utan om att förstĂ„ de principer och verktyg som styr allt fler delar av vĂ„ra liv.