(22)

Curie

ljudbok


”Förstod vi nĂ„gonsin varandra? Jag tror inte det..? Jag Ă€r den enda i min familj som inte fick nĂ„got Nobelpris”.

De flesta kĂ€nner till Marie SkƂodowska Curie för hennes vetenskapliga arbete, men fĂ„ kĂ€nner till hennes personliga livshistoria, hĂ€r berĂ€ttad genom yngsta dottern Ève - pianist, författare, journalist.

Hur var det att som konstnÀr vÀxa upp i en familj av forskare?

Genom fakta, brev, dagboksanteckningar och Èves egna reflektioner fÄr vi komma Marie Curie nÀra - inte bara som forskare, utan ocksÄ som kvinna, Àlskande och ensam mor till tvÄ döttrar efter Pierre Curies tragiska död i en olycka. Om den ensamma kampen, hennes heroiska insatser under första vÀrldskriget, förbjuden kÀrlek och att som polsk invandrare och kvinna slÄ sig fram i Paris vid förra sekelskiftet.

Den specialkomponerade musiken ”Piano Suite Curie” ligger som fond till denna starka och dramatiska berĂ€ttelse - skriven, tonsatt och upplĂ€st av Camilla Ringquist.



4.2

22 recensioner

Brita

2023-08-24

Intressant lÀsning.

Dana

2023-05-20

Att förena berĂ€ttarkonsten med en, just för detta Ă€ndamĂ„l, nyskriven musik resulterade i en spĂ€nnande och vacker ”mariage”. Camilla Ringquist vackra berĂ€ttarröst gjorde att jag lyssnade med ett stort intresse trots att jag kĂ€nde till Marie Curie-Sklodowskas livsöde.

Anna

2023-05-07

Ett fascinerande och gripande livsöde som levandegörs pÄ ett rörande sÀtt av Camilla genom hennes berÀttelser och fina specialskrivna musikstycken. Lyssnade pÄ boken i ett stycke. Vilket innerligt projekt! Tack.