(111)

Conquistadorerna

ljudbok och e-bok


NÀr européerna pÄ 1400-talet gav sig ut över haven för att upptÀcka nya kontinenter och handelsvÀgar, hade makthavarna pÄ pyreneiska halvön inte bara ett geografiskt guldlÀge. I Portugal och det blivande Spanien samverkade dessutom kungamakten och kapitalet pÄ ett sÀtt som stÀrkte de militÀra och handelsmÀssiga musklerna.

MĂ€nnen som gav sig av för att söka Ă€ventyr och rikedom har gĂ„tt till historien som ”conquistadorerna” –  erövrarna. MĂ„nga av dem kom frĂ„n lĂ„gadliga familjer som stod kungamakten nĂ€ra och ville avancera i hierarkierna. VĂ€gen uppĂ„t gick via guldjakt och slavhandel.

Under en period pĂ„ omkring 150 Ă„r lyckades conquistadorerna frĂ„n Gamla vĂ€rlden lĂ€gga stora delar av Nya vĂ€rlden under sina fötter – inte minst beroende pĂ„ att de förde med sig sjukdomar som slog ut stora delar av befolkningen i de erövrade lĂ€nderna.

I Conquistadorerna ger Dick Harrison en tankevĂ€ckande inblick i erövrarnas drivkrafter – och i de djupgĂ„ende konsekvenserna av deras hĂ€rjningar.


UpplÀsare: Per Juhlin
LĂ€ngd:

3.9

111 recensioner

Björn

2023-05-16

En mycket lÀttlÀst och informativ bok. Boken Àr skriven med konkreta hÀndelser och personer i centrum. Den ger bra kunskap om mötet med nya vÀrlden.

Maria

2022-11-28

Mycket intressant om man Àr intresserad av Latinamerika och hur det kom sig att den afrikanska slavhandeln startade. Skulle dock kunnat tÀnkt mig en nÄgot fördjupad analys.

Rickard

2022-07-12

Grym đŸ‘đŸŒ