(218)

Civilisationens uppkomst

ljudbok och e-bok


Exakt nĂ€r uppstod vad vi idag kallar civilisation? FrĂ„gan Ă€r omöjlig att besvara, nya arkeologiska fynd och tolkningar flyttar stĂ€ndigt de tidsmĂ€ssiga grĂ€nserna. Senast skedde det pĂ„ 1990-talet nĂ€r utgrĂ€vningar i södra Turkiet visade att vĂ€rldens Ă€ldsta tempelbyggnader restes redan 9 000 Ă„r före Kristus – av mĂ€nniskor som inte var bofasta.

I Civilisationens uppkomst tar Dick Harrison oss med pÄ en lÀrd och nyfiken tur genom historien. Vilka var de första tecknen pÄ mÀnniskans vilja att forma sin tillvaro hÀr pÄ jorden? Med avstamp i sÄvÀl mytologi som vetenskap guidas vi frÄn Homo Sapiens förfÀder till högkulturernas blomstring mellan 4000 och 2000 f. Kr.

BerĂ€ttelsen inbjuder till reflektioner kring de stora frĂ„gorna om vad som lett till vad/vad som varit orsak och verkan – jordbruk, boskapsskötsel, hantverk och handel. Men författaren zoomar samtidigt in pĂ„ detaljer att förundras över – som att sjudagarsveckan slog igenom i Mesopotamien senast omkring 2300 f. Kr. och att den Ă€ldsta kĂ€nda notskriften nedtecknades pĂ„ 1400-talet f. Kr.


UpplÀsare: Per Juhlin
LĂ€ngd:

4.0

218 recensioner

Irina

2023-08-30

Jag tyckte mycket om denna bok. Historia Ă€r ett stort intresse för mig, och Ă€ven om en hel del var bekant frĂ„n andra böcker, lyckas Dick H hĂ€r sammansmĂ€lta en stor mĂ€ngd forskning till ett mycket koncist format, som ger lyssnaren en mycket god helhetsuppfattning. UpplĂ€saren gör ocksĂ„ ett mycket bra jobb. Tack till er bĂ„da. 👍

Katy

2023-03-16

Bra sammanfattning av mÀnniskans historia

Anna

2021-12-10

Riktigt intressant