(26)

Bödlarnas profetia

ljudbok


Rysningsframkallande debut i historisk Stockholmsmiljö - ett måste för alla som gillar Bellman noir-trilogin

»Full av atmosfär och äktsvensk gotik. En spökhistoria insvept i en övertygande Stockholmsskildring.« Jonas Thente, DN

»Strandberg är en ovanligt begåvad författare. Bödlarnas profetia är inte någon publikfriande splatterfest, utan en slowburner där obehaget kommer krypande.« Rasmus Landström, ETC

»Ricky Strandberg skapar en ryslig stämning som bara växer.« Boktokig

I det gamla men välbevarade 1600-talshuset vid Vita bergen på Södermalm i Stockholm råder stillhet och det har ännu inte blivit mörkt. Men när den ende kvarvarande bofaste tycker sig höra röster i natten, ord från en sedan länge bortglömd profetia, drar sig skuggorna hotfullt närmare.

Husägaren hittas död i ett rum i huset, av vad som uppfattas som naturliga orsaker. Men det tycks samtidigt finnas en koppling till ett snart trehundra år gammalt mord. En väl förborgad hemlighet, ett blodsdåd utfört under 1700-talet, uppdagas nämligen i efterlämnade dokument. Åren runt 1740 lönnmördades flera familjer i staden, och deras kroppar återfanns aldrig.

Arvtagaren, Mikael, samlas med sina närmaste för att ta hand om arvet. De måste nu städa det hus där den döde påträffades sittande på en pinnstol framför en antik spegel i guldram. Och medan de gör det börjar släktens mörka förflutna ta form.

RICKY STRANDBERG är författare och bor med sin familj utanför Stockholm. Bödlarnas profetia är hans första roman.

»Strandberg har talang för att skapa stämningar. Miljöskildringen av Vita bergen i ett sommarlojt Stockholm och hur detta kontrasteras mot skräckhuset är romanens styrka.« Nerikes Allehanda

»En riktigt läskig spökhistoria med fantastiska miljöbeskrivningar.« Betyg: 5 av 5 - Systrarna boktokiga



2.6

26 recensioner

Alex

2023-11-04

Helt okej men seg startad de är mot slutet som de börjar hända saker

Carin

2023-05-24

Fina skildringar av miljöer, människor, händelser och känslor. Dock är berättelsen kanske något seg och mot slutet kanske lite… rörig. Jag upplevde flera gånger att jag nog missat något stycke (fast det hade jag inte). Dessutom är det lite luddigt och mycket lämnas till fantasin att ensam reda ut. Ett tag misstänkte jag nästan en Shutter island-liknande intrig. Jag tycker nog att faktumet att det är Ludvig som läser gör att man orkar igenom hela boken.

Linda

2022-03-29

Trevligt att höra Ludvig läsa och en lovande inledning, men sen händer typ ingenting. Orkade inte lyssna klart tyvärr. Som novell hade den nog fungerat bättre.