(343)

Brott och straff

ljudbok


Den fattige studenten Rodion Raskolnikov fÄr idén att ta sig ur sin och sin familjs förtvivlade situation genom att mörda en gammal, ohederlig och girig pantlÄnerska och lÀgga beslag pÄ hennes gömda förmögenhet, sÄ att han har rÄd att avsluta sina studier och kan vara till gagn för samhÀllet. Han Àr pÄverkad av de rÄdande nihilistiska teorierna, dÀr stora andar och starka karaktÀrer som han sjÀlv inte stÄr under gÀngse lagar och moral, om de idealistiska mÄlen frÀmjas. Mordet förlöper dock inte helt enligt plan och hans uppfattning om sig sjÀlv som en nihilistisk övermÀnniska krackelerar tiden efter mordet. Trots kÀnnedomen om mördaren, sÄ Àr det lika spÀnnande som i en kriminalroman att följa utredningen av mordet, och förhöret av Raskolnikov Àr som en psykologisk thriller med en lysande dialog mellan förhörsledaren och de misstÀnkta.

Brott och straff Àr Dostojevskijs populÀraste roman och den hör till vÀrldslitteraturens största verk. Det Àr den första av hans stora romaner, dÀr han har lyckats fullt ut med att framstÀlla karaktÀrer, som pÄ ett trovÀrdigt sÀtt representerar olika ideologier.

"Dostojevskij Ă€r den enda diktaren, som jag har lĂ€rt mig nĂ„got av. Han Ă€r den största av de ryska giganterna." – Knut Hamsun


UpplÀsare: Gert Lundstedt
LĂ€ngd:

3.9

343 recensioner

Roger

2024-04-04

Korrekt klassikerstatus. LÄngsam upplÀsning, och för min del hade det varit okej med lite mer talsprÄk Àven om översÀttningen har ett antal Är pÄ nacken; tidstypiskheten blir inte tydligare av varje bokstav i "litet". Men det Àr mest en randmÀrkning och gÄr hur som inte att göra mycket Ät. Man blir dessutom van.

Robert

2023-09-07

Lite segstartad men sÄ pass vÀlskriven att den blir intressant ÀndÄ

Magnus

2023-03-29

En av de stora klassikerna.