(19)

Brandvakten

ljudbok


"En av Ärets viktigaste böcker."

Göran Greider, Expressen

"En journalistisk noggrannhet som imponerar."

Po Tidholm, Aftonbladet

Sommaren 2014 vÀxte nÄgra gnistor till Sveriges största brand pÄ hundratals Är. En yta mer Àn tre gÄnger Stockholm ödelades. Priset: en miljard kronor eller mer, mÄnga skadade, ett dödsfall. Ett tusental tvingades fly. En av dem var Sven Olov Karlsson. EfterÄt försökte han utforska om mer Àn bara hetta och vind orsakat katastrofen. Han fann tvÄ berÀttelser: en aktuell om ekonomiska nedskÀrningar och globala klimatförÀndringar. Och en tidlös om hur mÀnniskans eldar genom Ärtusendena skövlat allt mer av vÀrldens natur.

Brandvakten portrÀtterar ocksÄ kvinnor och mÀn som lever och arbetar med skogen, och som fick kÀmpa dag och natt för att rÀdda sig sjÀlva och varandra.

Sven Olov Karlsson Àr författare, kritiker och journalist. Han romandebuterade med Italienaren (2003), och har sedan dess givit ut ytterligare tre prosaböcker, senast novellsamlingen VÀstmanland, nominerad till bland annat Tidningen Vi:s litteraturpris.

"Jag blev tvungen att skjuta upp lÀsandet av 'Brandvakten' i flera dagar pÄ grund av Anna Kinberg Batras avgÄng. Det borde ha varit tvÀrtom: Moderatkrisen borde ha skjutits upp för en bok som Àr sÄ mycket viktigare Àn det mesta av det som just nu plÄgar svensk politik. Sven Olov Karlsson ilska över en nedrustad rÀddningstjÀnst och ett försÀmrat brandförsvar vÀger tyngre Àn brÄken om försvarsanslagen; det hÀr landet kommer att hotas mer av skogsbrÀnder Àn av ryssar.

SkogsbrÀnder Àr ett vÀxande globalt problem. KlimatförÀndringarna har förlÀngt den sÄ kallade brandrisksÀsongen - samtidigt som samma klimatförÀndringar accelereras av de enorma mÀngder koldioxid som skogsbrÀnderna spyr ut i atmosfÀren. Granveden smÀller till i kaminen medan jag skriver det hÀr om en av Ärets viktigaste böcker."

Göran Greider, Expressen

"Jag sÀger det direkt, detta Àr en utomordentligt bra bok, Àven viktig, den Àr vÀlskriven, sprÄket lÀtt och elegant, den bygger pÄ mycket ingÄende och lÄngvarig research, inte minst mÄnga intervjuer. Den Àr dessutom spÀnnande som en thriller, efter morgonens hundpromenad blev jag kvar i lÀsfÄtöljen till dess jag kunde slÄ ihop boken genomlÀst."

Göran Kastlund, Dala-Demokraten

"Karlsson ger i Brandvakten en mycket bra beskrivning av brandens förlopp och av hur .Ànniskor och djur- och naturliv drabbades. Han lyckas utmÀrkt med att dels skildra hur hans familj och vÀnner pÄverkades, dels att sÀtta in dessa hÀndelser i ett större sammanhang med mÄnga uppgifter som inte varit allmÀnt kÀnda. Hans initierade kommentarer frÄn hÀndelsernas centrum ger en mÄlande beskrivning av dramatiken och av till exempel brister inom brandförsvaret. LÀsaren fÄr dessutom mÄnga intressanta och kunniga internationella utblickar vad gÀller olika aspekter inom miljöomrÄdet. Denna vÀlskrivna och genomarbetade bok skapar lÀslust, Àr lÀttlÀst och vÀnder sig till en mycket bred grupp av lÀsare."

BTJ