(179)

Born to run

ljudbok och e-bok


"Bruce Springsteen har Ästadkommit nÄgot sÄ anmÀrkningsvÀrt som en rockhistoria som Àr rolig att lÀsa"

DN

"Han Àr en svÄrslagen berÀttare"

Expressen

"Att skriva om sig sjÀlv Àr mÀrkligt ... Men i ett sÄdant hÀr projekt har författaren avgett ett enda löfte, och det Àr att visa lÀsaren sitt inre. PÄ de hÀr sidorna har jag försökt göra det."

Bruce Springsteen

År 2009 stod Bruce Springsteen och E Street Band för underhĂ„llningen pĂ„ Super Bowl. Upplevelsen var sĂ„ omvĂ€lvande att Bruce bestĂ€mde sig för att skriva om den. Det var sĂ„ denna personliga sjĂ€lvbiografi tog sin början.

Under de senaste sju Ären har Bruce Springsteen i hemlighet Àgnat sig Ät att skriva berÀttelsen om sitt liv och bjuder hÀr pÄ samma Àrlighet, humor och originalitet som utmÀrker hans lÄtar. Han beskriver den katolska uppvÀxten i Freehold i New Jersey, som vÀckte hans drömmar och ledde fram till ögonblicket han kallar Big Bang: att se Elvis Presleys debut pÄ Ed Sullivan Show. HÀr skildrar han pÄ ett levande sÀtt sin drivkraft att bli musiker, sina tidiga Är som barbandskung i Asbury Park och E Street Bands tillkomst. Med stor öppenhet berÀttar han för första gÄngen om de personliga motgÄngar som inspirerat hans frÀmsta verk, och visar varför lÄten Born to Run har en djupare innebörd Àn de flesta kÀnner till.

Born to Run Ă€r en ögonöppnare för alla som nĂ„gonsin gillat Bruce Springsteen, men boken Ă€r mer Ă€n en legendarisk rockstjĂ€rnas memoarer. Det Ă€r en bok för knegare och drömmare, Ă€lskare och ensamvargar, konstnĂ€rer, galningar och alla som nĂ„gonsin velat döpas i det heliga vatten vi kallar rock’n’roll. SĂ€llan har en artist berĂ€ttat sin historia med en sĂ„dan kraft och spĂ€nnvidd. I likhet med hans lĂ„tar - Thunder Road, Badlands, Darkness on the Edge of Town, The River, Born in the USA, för att nĂ€mna nĂ„gra - Ă€r Bruce Springsteens sjĂ€lvbiografi skriven med en unik lĂ„tskrivares poetiska skĂ€rpa och en reflekterande mĂ€nniskas livserfarenhet.

Bruce Springsteen slog igenom 1975 med albumet Born to Run. Han har blivit invald i Rock and Roll Hall of Fame, Songwriters Hall of Fame och New Jersey Hall of Fame. Han har till delats tjugo Grammy Award, en Oscar och Kennedy Center Honors. Han bor i New Jersey med sin familj.

ÖversĂ€ttning av Erik MacQueen

Omslagsfoto © Frank Stefanko

"Rockbiografier Àr en trÀig genre, men Springsteen har Ästadkommit nÄgot sÄ anmÀrkningsvÀrt som en rockhistoria som Àr rolig att lÀsa ... Ja, ibland skriver Springsteen som om han hÄller ett brandtal frÄn en stor arena under en fyratimmarskonsert ... Resultatet Àr en jovialisk prosa dÀr man hör hans hesa skratt."

Malena Rydell, DN

"Jag blir flera gĂ„nger ocksĂ„ genuint rörd av den genuina vĂ€lvilja, snĂ€llhet, som berĂ€ttarrösten utstrĂ„lar. Och jag blir lika berörd nĂ€r Springsteen med retorisk skicklighet förklarar sin grĂ€nslösa kĂ€rlek till förlösande soul och rock’n’roll samt, senare i livet, kĂ€rleken till sjĂ€lva kĂ€rleken"

Andres Lokko, SVD

"Bruce Springsteen ger allt i sjĂ€lvbiografin ... ÖversĂ€ttningen av Erik MacQueen Ă€r utmĂ€rkt, koncis, med flytet intakt."

Jan Gradvall, Expressen

"I sista kapitlet skriver han naket till sin far, som fick diagnosen paranoid schizofreni, och konstaterar för egen del att 'djÀvulen Àr aldrig mer Àn en dag bort'. Det Àr mörkt. Men i epilogen skymtar ljuset. Bruce Springsteen sÀtter sig pÄ sin motorcykel, flyr in i ensamheten och fÄngar den frihetskÀnsla han tonsatt sÄ mÄnga gÄnger tidigare. Han Àr en svÄrslagen berÀttare."

Anders Nunstedt, Expressen

"Boken kÀnns ocksÄ som en av Springsteens spelningar. Den Àr lÄng och utmattande och extatisk och larvig och rolig och sorgsen och sentimental och kÀrv och romantisk och obehaglig. Texten böljar fram, med det förtvivlade mörkret i en ballad som Point blank och upp till de nÀstan löjligt lyckliga vÄgtopparna i en hysterisk Twist and shout."

Marcus Larsson, Aftonbladet

"Allra bÀst blir den hÀr boken nÀr Bruce Springsteen pratar musik. Hur kan han fÄ en lÄt som Born to run, som vi har hört sÄ mÄnga gÄnger, att vÀxa Ànnu mer nÀr vi fÄr följa med sex mÄnader in i skapelse-processen av den hÀr lÄten? DÀr och dÄ blir den hÀr boken gÄshud pÄ riktigt."

Per Sinding-Larsen, SVT Kulturnyheterna

"Till skillnad frÄn majoriteten av dem som kommer ut med musikbiografier har Bruce Springsteen skrivit sin bok helt sjÀlv. Han Àr en driven berÀttare som med sÀker hand kombinerar detaljer och analyser, skratt och djupaste allvar. Det finns en rytm, en kÀnsla för tempo som han har med sig frÄn lÄtskrivandet."

Johan Lindqvist, Göteborgs-Posten



4.1

179 recensioner

Tina

2023-07-15

Jag varvade boken med hans album, nÀr han nÀmnde dem. Fantastiskt bra.

Mia

2023-06-02

Bruce hade lika gÀrna ha blivit en fantastisk författare om inte musiken hade fÄngat hans unga sjÀl. Han mÄlar upp berÀttelser och ett persongalleri som hade kunnat fylla ett antal romaner som hade kunna vinna Nobelpriset om det varit fiktion. En naken och sjÀlvutlÀmnande bok som tar med lÀsaren pÄ den hisnande. Berg-och-dalbana som Àr hans livs historia.

Mikael

2023-03-15

Riktigt bra bok .