(1)

Bobby Fischer - en biografi

e-bok


I början av september 1972 dominerades vĂ€rldens löpsedlar och tidningar av uppgift en att Bobby Fischer blivit vĂ€rldsmĂ€stare i schack. Det var förstĂ„s i första hand en personlig seger, men det var mer Ă€n sĂ„. I en episk match i Island hade han besegrat den regerande mĂ€staren Boris Spassky frĂ„n Sovjetunionen. Den 29-Ă„rige amerikanen hade brutit en mĂ„ngĂ„rig dominans, som det stora landet i öster innehaft. Det var symboliskt dĂ€rmed Ă€ven en seger i det ”kalla kriget”.

Robert James ”Bobby” Fischer fick som 6-Ă„ring en litet schackspel i plast, Ă€mnat som en leksak. Han lĂ€rde sig snabbt spelets grunder och inom kort var han besatt av spelet. Han gjorde snabba framsteg och vann titlar vid mycket unga Ă„r. Som 13-Ă„ring uppgav han sjĂ€lvsĂ€kert för en journalist, att hans mĂ„l var att bli bĂ€st i vĂ€rlden. 1972 var mĂ„let nĂ„tt.

Till allas förvÄning slutade han dÄ att spela och den en gÄng vÀrldsberömde personen föll under mÄnga Är i glömska.

Ett par decennier senare dök han Äter upp i offentlighetens ljus, dÄ i mindre smickrande sammanhang. Bobby Fischer var utan tvekan en av de allra frÀmsta schackspelare vÀrlden skÄdat. Han var ocksÄ en komplex person.

I denna renodlade biografi, den första pÄ svenska, beskrivs utförligt hans dramatiska liv - frÄn vaggan till graven. Boken Àr rikligt illustrerad.