(14)

Blod i gruset

ljudbok och e-bok


Varför drömmer Lasse mardrömmar och skriker blod i gruset? 11-Ă„riga Mats mĂ„ste ta hjĂ€lp av sin klasskompis Arlene, som han inte alls kommer överens med, för att hitta svaren som alla pekar mot hĂ€ndelserna i Ådalen 1931.

Ända sedan Mats var liten har han varit vĂ€n med Lasse och Ing-Mari, det gamla paret i huset nere i backen. Men en kvĂ€ll nĂ€r Lasse vaknar pĂ„ soffan skriker han av skrĂ€ck och griper tag i Mats arm sĂ„ hĂ„rt att det blir ett rött mĂ€rke.

Varför drömmer Lasse mardrömmar? Varför skriker han om "blod i gruset"? Mats söker efter svaren i Lasses ungdom och i traktens dramatiska historia. Klasskompisen Arlene verkar veta nÄgot, men vill först inte hjÀlpa till. Varför Àr hon sÄ arg pÄ Mats? Och vad Àr det hon skriver i sin svarta bok?

Ibland som fiender, ibland som motvilliga vÀnner, spÄrar Mats och Arlene Lasses historia ÀndÄ tillbaka till en vÄrdag för lÀnge sedan. Den dagen dÄ fyratusen mÀnniskor marscherade rakt in i elden frÄn soldaternas gevÀr och kulsprutor.

Mats Jonsson berÀttar med lÀtt hand och stor inlevelse om hur en historisk hÀndelse kan pÄverka livet för flera generationer.

"Blod i gruset Àr totalt superlokal och samtidigt akut allmÀngiltig och som sÄdan hans klart bÀsta bok hittills." Steven Ekholm, Dagens Nyheter

Blod i gruset Àr Mats Jonssons första kapitelbok. Han har tidigare givit ut tre kritikerhyllade serieböcker för lÄgstadieÄldern, senast Emelie Nicklasson & jag som belönades med Norrlands litteraturpris 2015. Hans senaste bok för vuxna var den mycket uppmÀrksammade serieromanen NÀr vi var samer, 2021.


UpplÀsare: Stefan Jakobsson
LĂ€ngd:

3.8

14 recensioner

Eve

2022-07-29

JĂ€tte bra och sorglig

Sofie

2021-11-04

Inget speciellt, lÀste den under en litteraturkurs hade aldrig lÀst den annars