(0)

Bliv du hos mig

e-bok


”Min slĂ€kts berĂ€ttelse Ă€r en berĂ€ttelse om separationer. I den separeras de som en gĂ„ng var varandras allt, eller trodde sig vara. Barn skiljs frĂ„n sina förĂ€ldrar: de skickas till Sverige, till slĂ€ktingar pĂ„ landet, pĂ„ sommarbete för att lĂ€ra sig sprĂ„k, pĂ„ lĂ€ger. Vuxna springer ifrĂ„n varandra med vett och vilja.”

Hur mycket bÀr vi med oss av tidigare generationers upplevelser, av tragedier, triumfer, vardag och livshÄllning, frÄgar sig Sofia Torvalds. Hon spanar bakÄt i tiden. DÀr ser hon Fanny, kvinnan som övergav tvÄ söner för kÀrleken, hon ser August, renÀssansmannen som överlevde vÀstfronten. Hon ser ocksÄ Karin, flickan som nÀstan hörde hemma vid slottet, Ernst, mannen som föll i bitar och mÄnga andra. Det Àr ibland sorgligt, ibland vackert och ofta dramatiskt. Samtidigt fÄr lÀsaren en möjlighet att reflektera över och sin egen slÀkthistoria och sitt eget förÀldraskap.

Författaren riktar ocksÄ blicken mot sig sjÀlv. Det handlar om en uppvÀxt i huvudstadsregionen pÄ 70-talet, men mest om att vara mamma hÀr och nu. I bakgrunden sjunger kören, de döda mammornas kör.