(75)

Bletchley Park : kodernas krig

ljudbok och e-bok


Krig utkĂ€mpas inte bara med vapen i hand. I slutet av 1942, ett Ă„r prĂ€glat av motgĂ„ngar för de vĂ€stallierade, nĂ„dde en brokig skara akademiker ett genombrott pĂ„ en av andra vĂ€rldskrigets osynliga fronter – lantegendomen Bletchley Park cirka sju mil norr om London. Den kryptoanalytiska verksamhet som Alan Turing och hans kolleger bedrev hĂ€r kom att vĂ€nda ubĂ„tskriget i Atlanten och för evigt förknippa Bletchley Park med kampen mot det pĂ„stĂ„tt oknĂ€ckbara kodsystemet Enigma.

Med sin stora sakkunskap och medryckande berÀttarstil skildrar Andreas Marklund inte bara historien om kodknÀckarna utan om krypteringens allt större betydelse för 1900-talets konflikter och hur kodernas krig ledde till att dörren till vÄr digitala tidsÄlder öppnades pÄ glÀnt.


UpplÀsare: Anton Körberg
LĂ€ngd:

3.7

75 recensioner

Elmer

2023-06-05

Superbra bok som jag tycker att de som gillar historia ska lÀsa/lyssna Varning det handlar typ bara om killar typ

Gwynedd

2022-01-21

Om man ger sig pÄ att skriva en ny bok i Àmnet, varför dÄ inte ge kvinnorna lite mer cred. Jag tror jag hörde 2 kvinnonamn nÀmnas under hela boken, men hundratals mansnamn. Detta trots att 75% av de som arbetade dÀr var just kvinnor, min farfars syster inrÀknad. Men historien ska tydligen fortsÀttas vara mossig och manlig. Trist!