(135)

Bleknande berg

ljudbok och e-bok


Med debuten Bleknande berg (1982) etablerade sig nobelpristagaren Kazuo Ishiguro omedelbart som ett av den engelska litteraturens mest intressanta namn. Det Àr en skenbart stillsam berÀttelse om minnets brÀcklighet, om uppbrott och traditioner, öst och vÀst, och om sÄdant som aldrig kan göras ogjort.

Den Ă„ldrade japanska kvinnan Etsuko lever numera ensam i England. Hon sörjer sin dotter som nyligen gĂ„tt bort och tĂ€nker tillbaka pĂ„ det som varit. Hon minns en varm sommar för mĂ„nga Ă„r sedan i Nagasaki, nĂ€r hon och hennes vĂ€nner försökte Ă„terskapa sina liv efter kriget och atombombens fall. SĂ€rskilt pĂ„trĂ€ngande Ă€r det grumliga minnet av vĂ€nnen Sachiko – en egensinnig kvinna som vĂ€ntar pĂ„ att fĂ„ resa till Amerika – och hennes barn Mariko.

I nyöversÀttning av Niclas Hval.


UpplÀsare: Irene Lindh
LĂ€ngd:

3.9

135 recensioner

Simon

2023-12-25

Bleknade berg av Kazuo Ishiguro ** Kan innehĂ„lla spĂ„r av spoilers ** Sammanfattning: 7/10 LĂ„gmĂ€ld, lĂ„ngsam historia om österlĂ€ndsk respektive vĂ€sterlĂ€ndsk kultur i Nagasaki Ă„ren efter andra vĂ€rldskriget. Precis som i Ishiguros övriga böcker handlar det om smĂ„ nyanser sĂ„ man mĂ„ste vara uppmĂ€rksam. Jag gillar det, men inte lika mycket som jag Ă€lskade Återstoden av dagen. - Story: 8/10 Otroligt och ibland nĂ€stan olidligt lĂ„ngsam. Men det Ă€r som det ska vara. Det fĂ„r en att nĂ€stan sĂ€tta glöggen i halsen nĂ€r nĂ„got vĂ€l hĂ€nder. LĂ„gintensivt. - Hantverket: 10/10 SĂ„ snyggt! Dialogerna, de smĂ„ nyanserna i dem, Ă€r förbluffande tĂ€ta. - KaraktĂ€rs- och miljöbeskrivningar: 7/10 Inte fullt sĂ„ trĂ€ffsĂ€kra och varma som i till exempel Återstoden av dagen, men Ă€ndĂ„ vĂ€ldigt bra. - UpplĂ€sning: 9/10 Irene Lindh Ă€r perfekt! 👌 - ÖversĂ€ttning: 8/10 VĂ€ldigt bra, inget att anmĂ€rka pĂ„. - simongonefishin@gmail.com

Staffan

2023-07-19

Vagt. LÀmnade mÄnga frÄgetecken. Mycket bra upplÀsning . Varför kan man inte ge separat betyg pÄ upplÀsaren?

carin

2022-08-13

Intressant, men nÄgot otydlig dÄ det var tvÄ olika tidsekoper