(37)

Black Beauty

ljudbok och e-bok


”Jag ansĂ„gs mycket vacker. Min husbonde skulle inte sĂ€lja mig förrĂ€n jag var fyra Ă„r gammal; han sa att pojkar inte borde arbeta som mĂ€n, och unghĂ€star borde inte arbeta som vuxna hĂ€star förrĂ€n de var fullvuxna.”

Black Beauty, en vacker hĂ€stpojke med vit ”stjĂ€rn” i pannan, vĂ€xer upp pĂ„ en idyllisk hĂ€stgĂ„rd dĂ€r han blir kĂ€rleksfullt omhĂ€ndertagen, Ă€nda fram till den dag dĂ„ hans husbonde tvingas sĂ€lja honom. Han rĂ„kar ut för en rad olika Ă€gare och fĂ„r slita ont, smaka pĂ„ ridpiskan och utstĂ„ hĂ„rda ord. Black Beauty kĂ€mpar pĂ„ och ger aldrig upp hoppet om att det ska komma bĂ€ttre dagar. SĂ„ smĂ„ningom sĂ€tts han i arbete som droskhĂ€st pĂ„ Londons gator av en kusk som vet hur hĂ€star ska tas om hand.

Black Beauty – en hĂ€sts sjĂ€lvbiografi har Ă€lskats av generationer Ă€nda sedan den kom ut 1877. BerĂ€ttelsen Ă€r sprungen ur en tid dĂ„ hĂ€sten var ett sjĂ€lvklart inslag i vardagen. MĂ„nga av djuren for emellertid illa, nĂ„got som Anna Sewell ville Ă€ndra pĂ„ med Black Beauty. Marianne Kristofferssons nyöversĂ€ttning ger oss den oavkortade och ursprungliga versionen av denna klassiker.



4.2

37 recensioner

Sven

2023-10-17

Jag har lÀst boken som barn och det var roligt att höra den i denna trevliga upplÀsning. Fin och tÀnkvÀrd berÀttelse.

Pernilla

2023-10-14

En riktig klassiker jag lÀste som ung, men som fortfarande hÄller och som jag i vuxen Älder nog fann fler bottnar i.

Linda

2023-09-21

❀❀❀❀